Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специален гост на концерта

...
Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специален гост на концерта
Коментари Харесай

Кирил Манолов и Националният филхармоничен хор пеят в памет на Константин Илиев

Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специфичен посетител на концерта на Националния филхармоничен хор на 21 май в зала „ България “. Концертът, в памет на огромния диригент и композитор Константин Илиев ще бъде дирижиран от Владимир Кираджиев.

В програмата ще чуете:
Константин Илиев - " Седенкарски песни "
Самюъл Барбър - Адажио /Agnus Dei/ за хор и орган
Ерик Уитакър - " Буря " за хор, пиано и ударни
Константин Илиев - " Гората и птиците " - Кантата без текст за женски хор и ударни
Оливие Месиен - O, sacrum convivium
Константин Илиев - Две елементи из " Селска ария " - кантата по стихове на Асен Разцветников
Сергей Рахманинов - Кантата " Пролет " за баритон, разбъркан хор и оркестър, оп. 20



Забележителният български композитор и диригент Константин Илиев приключва НМА „ Проф. П. Владигеров ” през 1946 (тогава ДМА). Учи комбинация при проф. П. Владигеров, диригентство при проф. Марин Големинов и цигулка при проф. Вл. Аврамов. Специализира в Пражката академия за музикално изкуство диригентство при проф. В. Талих и комбинация при Я. Ржидки, посещава заниманията по четвърттонова комбинация на проф. Алоис Хаба.

През 1947 се завръща в България. За малко време работи като музиколог в Радио София, след което има дейна диригентска активност. Основава Държавния симфоничен оркестър в Русе. Работи като диригент на балета на Софийската опера. Главен диригент на Държавно стопанско обединение и Народна опера ­- Русе. Главен диригент на Варненския симфоничен оркестър. От 1956 (с прекъсвания) е диригент и основен диригент на Софийската филхармония. От 1967 година е професор по оркестрово диригентство в НМА (БДК).



През 1969 напуща филхармонията и до 1971 реализира цикъл от концерти и записи за грамофонната компания „ Балкантон “ с оркестъра на НМА. През годините 1971-72 и 1978-84 още веднъж е назначен за основен диригент на Филхармонията. От 1972 до 1978 живее в Добрич и слага началото на Фестивала на камерната музика. Последната изява на проф. Константин Илиев на диригентския пулт е в Русе през 1988 година. Като диригент получава самопризнание в доста страни на Европа, Америка и Азия и изиграва извънредно огромна роля в пропагандирането на музиката на ХХ-ти век. Има голям брой записи в БНР, „ Балкантон “ и в непознати радиостанции.

Проф. Константин Илиев е един от най-значимите модерни български композитори. Творчеството му, което обгръща разнообразни жанрове, се свързва и с по този начин наречения „ български музикален авангард “. Автор е на 2 опери и 1 балет, кантатно-ораториални произведения, 6 симфонии и други творби за симфоничен оркестър. Създава също 7 Tempi concertati за разнообразни инструментални ансамбли, 4 струнни квартета, духов квинтет, песни, хорова музика за разнообразни сформира, кино и театрална музика. Автор е на три книги, публикации и студии. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР