В Сантяго - столицата на Чили, тревата се превръща в

...
В Сантяго - столицата на Чили, тревата се превръща в
Коментари Харесай

Защо тревата в столицата на Чили се превърна в лукс?

В Сантяго - столицата на Чили, тревата се трансформира в необичаен разкош на фона на продължаващото повече от десетилетие засушаване.

То принуди града да вкара незабавни ограничения за ограничение на потреблението на вода и накара локалните управляващи и озеленителите да заменят буйните зелени растения с пустинна флора, предава Ройтерс.

Променящото се лице на града с население от 6 милиона души е следващото доказателство за това по какъв начин южноамериканската страна, която е главен производител на мед и хранителни артикули, би трябвало да се приспособява към изменящия се климат.

"Озеленяването на Сантяго е отпреди години и е проектирано за средиземноморски климат, а в този момент той е полупустинен. Не можем повече да хабим толкоз доста вода ", разяснява пред Ройтерс Валентина Вега, началник на зелените площи в влиятелния квартал Провиденсия.

По-рано този месец Чили разгласи невиждан режим в съвсем 500-годишната история на столицата. Той включва четиристепенна система за предизвестие, като при рискови случаи се планува ограничение на водното налягане и ротационно спиране на водоснабдяването в някои квартали.

Местните управляващи възнамеряват да трансфорат пространствата около пътищата и автомагистралите от зелени площи в устойчиви градини с растения, които употребяват малко вода и употребяват капково напояване.

„ Това икономисва 90% от водата, спрямо обичайното озеленяване “, споделя Валентина Вега.

Според Родриго Фустер, специалист по ръководство на водите от Чилийския университет, хората би трябвало да приспособяват своята консумация на вода, поради по-сухия климат с по-малко превалявания и сняг в околните Анди, вследствие на който е намалял и притокът на реките в града.

„ Има доста място за понижаване на потреблението на вода. В град като Сантяго, с полусух климат, който се утежнява, е недопустимо да имаме трева и да я поливаме, като че ли сме в Лондон “, споделя Фустер.

В столичния парк на Сантяго каналите, които придвижват вода от реките Майпо и Мапочо, са с 80% по-ниски равнища от естественото. Служителите на парка поправят течовете, актуализират напоителните системи и засаждат нови гори с дървета, които са по-добре приспособени за по-сухия климат.

„ Сушата удря всички ни “, споделя заместник-директорът на парка Едуардо Вилалобос, добавяйки, че хората би трябвало да трансформират ежедневните си привички, с цел да оказват помощ за пестенето на вода.

Жителите на чилийската столица не са единомислещи по отношение на измененията. Някои споделят, че новото озеленяване тук-там наподобява тъкмо като купчина камъни, само че, съгласно други, трансформацията изисква време и може да бъде красива.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР