В разрез с традицията, папа Франциск назначи френската гражданка Натали

...
В разрез с традицията, папа Франциск назначи френската гражданка Натали
Коментари Харесай

Нежна революция във Ватикана! Папа Франциск назначи първата жена на висок пост в синода

В прорез с традицията, папа Франциск назначи френската гражданка Натали Бекарт за заместник-секретар на Синода на епископите, което я прави първата жена, заемаща този пост и имаща право на глас, оповестяват медиите от Ватикана.

52-годишната жена е един от двамата нови заместник-секретари, назначени в синода, органа на епископите, който учи главните въпроси на доктрината. Тя беше съветник на тази институция от 2019 година

Назначаването свидетелства за желанието на Светия отец “за по-голямо присъединяване на дамите в процеса на различаване и взимане на решения в църквата”, сподели кардинал Марио Грех, общоприет секретар на синода, съобщи БГНЕС.

“По време на предходните синоди броят на дамите, участващи като специалисти и слушатели, се увеличи”, сподели той.

“С номинацията на сестра Натали Бекарт и опцията ѝ да взе участие в гласуването, се отварят нови възможности”, сподели кардиналът.

Синодът се управлява от епископи и кардинали, които имат право на глас и включва също специалисти, които не могат да гласоподават.

Роденият в Аржентина папа изрази своето предпочитание да реформира синода и да направи по този начин, че дамите и миряните да играят по-голяма роля в църквата.

Папата уточни и испанеца Луис Марин де Сан Мартин като втория заместник-секретар в синода на епископите.

Бекарт има магистърска степен по мениджмънт от влиятелното бизнес учебно заведение HEC в Париж и е учила в Бостън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР