Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а

...
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а
Коментари Харесай

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

Медиците на плажа да се придвижват не с коли за спешна помощ, а с джетове , както и на всеки плаж да има екип с най-малко един доктор – това са единствено част от промените в Наредбата за водно избавяне. Към момента една част от концесионерите обезпечаваха здравната помощ, сключвайки контракт с кола за спешна помощ, която да обслужва няколко плажа.

Новите промени влизат в действие от 5 април , само че съгласно специалистите влизането им в действие би трябвало да бъде отсрочено минимум с година .

Експертът по водно избавяне Иван Георгиев счита, че измененията са направени в последния миг и ще окажат въздействие върху здравето  и живота на плажуващите. В ефира на „ NOVA “ посочи, че е желателно медиците да стигат оптимално бързо до местопроизшествието, само че плануваните способи били тревожни.

„ Този медицински чиновник ще стигне с чантата за здравна помощ на джет или по суша, само че този човек би трябвало да носи със себе си и инсталация. Излиза, че би трябвало да придвижим скъпоструваща здравна инсталация на високопроходима техника по плажа, било на избавителния джет “, разясни той, добавяйки, че това било рисково за чиновниците и за техниката.

В нормативните документи нямало условие за медицински или реанимационен пункт. По този мотив Георгиев пита къде ще се съхранява здравната техника .

Експертът показа и опасенията си от това, че на всяка линия трябвало да има доктор , защото е на мнение, че няма такава опция, добавяйки: „ Тези хора са работещи на непрекъснати контракти към медицинските заведения. На всеки 5 поста би трябвало да има здравно лице. “

Другите терзания са свързани и с работното време на спасителите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР