В различните култури богът на щастието и късмета има различна

...
В различните култури богът на щастието и късмета има различна
Коментари Харесай

Седемте бога на щастието

В другите култури богът на щастието и шанса има друга характерност. В японската просвета боговете на щастието са седем на брой и постоянно биват изобразявани като дребни фигурки, плаващи в лодки. Тези божествени проявления не са чисто японски, а са примес от вярванията на китайската и индийската просвета и всеки от тях е патрон на избран обществен кръг.

Всеки от тези богове има сови особености и характерности.

Богът на щастието Ебису

Този шинтоистки господ за специалността на хората, в частност за риболовците и търговците. Представян е с обичайно за Япония облекло и с шапка. Като всяко провидение, Ебису има внушителна фигура, отличава се с огромни уши. В дясната си ръка държи въдица, а в лявата - преди малко уловена риба.Той е ухилен, с цел да покаже насладата си от сполучливия улов. Денят, в който се уважава този господ е 20 октомври.

Дайкоку

Богът на благосъстоянието и просперитета е изключително известен, той закриля фермерите и е лидер на всички богове на щастието. Може да бъзе разпознат по своето изображение - в дясната си ръка държи чука на благосъстоянието, с който сбъдва желанията на хората, а под мишница носи торба със съкровища. Дайкоку е с тъмна кожа и седи на два чувала с ориз. Фигурата му също е величествен и с огромни уши. Индийците го разпознават с господ Шива, а будистите с Махакала.

Богът на щастието Бентен

Единствената жена богиня измежду Седемте бога на щастието се споделя Бентен. Тя е богинята на любовта и на мисълта. Тя е изобразявана, свиреща на инструмент, сходен на лютнята, и яхнала змей. Според някои митове Бентен се омъжва за дракона, с цел да спре нападенията му над остров Еношима. Неин вестоносец е бяла змия. Свързват я с морето, където се намират доста от нейните светилища. Будистите я възприемат като знак на благосъстоянието, литературата и музиката и като знак на женственост.

Богът на щастието Бишамон

 Седемте бога на щастието

Бог на щастието и в това време на войната е необичайно комбиниране, само че подобен ореол има господ Бишамон. Той е покровител на бойците и на праведните. Може да се разпознае по китайската ризница и копието, което държи в лявата си ръка. В дясната му ръка има миниатюра на пагода, свързвана с благосъстояние и съкровища.

Фукурокужу

Сложното за европейците име на японски значи благополучие, благосъстояние и дългоденствие, основано от свързването на трите японски думи. Легендата гласи, че този господ е бил смъртен и е живял като даоистки влъхва. На него е дадена силата да възкресява мъртвите. Представят го невисок на растеж, само че с високо чело и съпроводен от щъркел или жерав.

Джуроджин

Богът на дълголетието и мъдростта се споделя Джуроджин. Придружава го елен, а той носи дълга пръчка в ръката си, с прикован свитък с всички мъдрости в света. Този господ също е бил смъртен и е бил влъхва преди да стане господ. Представян е като белобрад дъртак с шапка.

Хотей

Бог Хотей покровителства филантропията и пестеливостта. Той е най-необичайният измежду боговете, тъй като на външен тип е пълен, плешив, с огромен стомах и също по този начин огромни и подути уши. Той има закачлив манталитет, по тази причина е заобиколен от деца, по тази причина е най-щастливият от всички седем богове. В Китай го назовават Смеещ се Буда.

Популярността на Седемте бога на щастието

Популярността на Седемте бога на щастието идват от японските национални песни, изображения, спектакъл. За да бъдат по-ефектни те си служат с разнообразни вълшебен предмети като шапки невидимки, чанти, които в никакъв случай не се изпразват и други. Смята се, че изображенията им носят благополучие и по тази причина красят магазини и други публични пространства.

Вижте още: 10 тибетски мантри за благополучие и обич.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР