В района между градовете Сандански и Петрич беше изкопан кръст,

...
В района между градовете Сандански и Петрич беше изкопан кръст,
Коментари Харесай

Двойник на Рафаиловия кръст изникна край Сандански

В региона сред градовете Сандански и Петрич беше изкопан кръст, който е доста наподобява на фамозния Рафаилов кръст от Рилския манастир. Църковната светиня е била открита инцидентно от строителен служащ.

Сребърният кръст е с инкрустирана дървена част, чието положение е чудесно. Освен това църковната светиня е и богато украсена от фина резба с облици на светци.

Още от пръв взор специалистите бяха безапелационни, че находката доста наподобява на Рафаиловия кръст, който е направен през XIX век.

Смята се, че двойникът на Рафаиловия кръст е направен даже по-рано – някъде сред XV и XVI век. Засега обаче специалистите не могат да са сигурни в датирането на находката.

През XVI век точно местностите към Сандански и Петрич са имали най-добре непокътнато църковно изкуство. Средновековните храмове в тази част на България обаче са съборени с рухването под турско иго.

Кръстът, открит край Сандански, ще бъде дарен на Националния исторически музей, където ще бъде изложен след реституция на 1 октомври. Тогава столични музей ще означи 1000 години от гибелта на цар Самуил.

От НИМ чакат хиляди гости, които да видят двойника на Рафаиловия кръст.

Рафаиловият кръст е извънреден живописен шедьовър.

 Рилски манастир

Кръстът е изработен от цяло парче чемширево дърво от духовник на име Рафаил. Върху Рафаиловия кръст са изобразени 36 религиозни подиуми и повече от 600 дребни фигурки. Размерите на кръста са 81 сантиметра на 41 сантиметра.

Твърди се, че поради безкрайното взиране и тънко резбоване майсторът последователно почнал да губи зрението си и най-после ослепял.

Кръстът е направен през 1802 година и до през днешния ден се счита за същинско знамение на дърворезбарството. Рафаиловият кръст е една от най-големите забележителности в Рилския манастир наред с гроба на свети Иван Рилски, Хрельовата кула и църквата Рождество Богородично, която впечатлява с изкусните си фрески.

Комплексът на Рилски манастир е измежду туристическите дестинации, които всеки българин и посетител на страната ни би трябвало да посети.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР