В рамките на дискусия се очертават доста несъгласия. България ще

...
В рамките на дискусия се очертават доста несъгласия. България ще
Коментари Харесай

Христо Иванов за промените в Конституцията: Съдебната реформа не приключва тук

В рамките на полемика се обрисуват много несъгласия. България ще има съд, който ще бъде в цялостна степен самостоятелен и ще има прокуратура, която ще бъде отчетна. Това сподели Христо Иванов пред публицисти в Народното събрание след приемане на първото четене на измененията в Конституцията.

" Ние по-късно ще би трябвало да променим Закона за правосъдната власт. Ние видяхме, че има конституционно болшинство, което желае да промени, желае да чуе рецензии ", уточни той.

Относно проблема с Бойко Рашков и неговата позиция срещу някои промени в Основния закон Иванов бе безапелационен, че ще продължат да беседват с него. " Ние сме демократична организация. "

" Идеята за удвояване на мандатите да отпадне. Към момента 7 години мандат за ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и 5 години за основния прокурор ", сподели Иванов.

Според Кирил Петков днес е била съществена стъпка в посока " смяната ", за която се приказва в последните две години. 

" Това, което желая да кажа на всички българи, е, че в действителност тази Конституция, която имаме до този миг в сегашната си форма, мисля, че никой от нас не е удовлетворен за равнището на правдивост в нашето общество ", добави Петков.

По думите му това, че се вършат тези промени, е в действителност действителна стъпка напред, с цел да има смяна в главните взаимовръзки в обществото.

" Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма правдивост ", сподели още Петков. 

Това, което се случи с следствието на основния прокурор, да вземем за пример. Преди година и половина беше сходно вид изявление, говорейки единствено теоретично, по какъв начин това се промени, само че ето към този момент виждаме и във вашите медии, по какъв начин има един арбитър, който в действителност гледа каузи и проверява основния прокурор. Надяваме се, че с Конституцията ще стане тъкмо по същия метод. Може да не се видят в първия месец, втория месец действителните промени, само че в идващите няколко години цялото ни общество би трябвало да стартира да работи по по-различен метод, по-прозрачен метод, с по-голяма правдивост ", съобщи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР