В продължение на години много банки, сред които Citigroup, JPMorgan

...
В продължение на години много банки, сред които Citigroup, JPMorgan
Коментари Харесай

Китайските милионери страдат и това е проблем за Уолстрийт

В продължение на години доста банки, измежду които Citigroup, JPMorgan и UBS, се конкурират интензивно, с цел да привлекат гигантския контингент от богати хора в Китай. Те наемат хиляди мениджъри за връзки с клиенти с езикови умения и културни знания, с цел да завоюват доверието на богатата класа в континенталната част на страната, като им оказват помощ да купуват акции в Хонконг, недвижими парцели в Съединени американски щати и скъпи картини от европейски сбирки.

Има и бонус - богатите вложители в Китай имат репутацията на хора, които поемат опасности, в това число употребявайки маржин заеми за закупуване на акции и влагайки милиони в „ junk ” облигации, продавани от китайски компании. Това дава на банките им спомагателен източник на евентуални облаги, защото частните кредитори получават такси, когато клиентите им търгуват с акции, облигации или други активи.

Но тригодишните спадове на фондовите пазари в континентален Китай и Хонконг, вълната от банкрути на облигации в бранша на недвижимите парцели и слабите резултати на китайската стопанска система нанесоха голям удар върху бизнес модела на тези банки, написа в собствен разбор Wall Street Journal.

„ Богатите китайски вложители от ден на ден заобикалят рисковите активи, като вместо това насочват парите си към депозитни сметки или други сигурни вложения. Някои от тях преди смятаха предстоящата възвръщаемост от 15-20% за посредствена, както и че предложенията за възвръщаемост от 5% може даже да не си заслужават времето “, споделя Кен Пенг, началник на капиталовата тактика за Азия в Citi Wealth. " Това се промени фрапантно ".

По думите му доста богати китайски вложители са считали също по този начин, че композиция от китайски акции и китайски „ junk “ облигации е диверсифициран портфейл, само че с времето стават все по-склонни да одобряват по-балансиран портфейл със междинен риск.

Рязкото повишаване на лихвените проценти в Съединени американски щати през последните две години е още едно главоболие за частните банки, защото значи, че китайските богаташи към този момент могат да получат атрактивна възвръщаемост, като в същото време поемат доста дребен риск. Китайски управител, който има сметка в частна банка в Съединени американски щати, декларира пред WSJ, че е трансферирал парите си в срочни депозити, които могат да му донесат до 7% годишна рента, добавяйки, че е блокирал финансовия си управител в приложението за обществени медии WeChat, откакто той му е изпращал известия прекомерно постоянно, като непрекъснато го е молел да вложи още пари в сметката си.

Затова и някои частни банки са станали по-гъвкави във връзка с това какъв брой пари би трябвало да отделят клиентите им, с цел да си открият сметки. Доскоро JPMorgan да вземем за пример се насочва най-вече към клиенти с най-малко 25 млн. $ ликвидни активи като акции, облигации или пари в брой. Според осведомени хонконгското поделение на американската банка наскоро е намалило летвата до 10 млн. $.

Двигателят на растежа стопира

Китайската стопанска система се задъхва тази година, страдайки от траялото години наред закъснение на пазара на недвижими парцели, спад в индустриалната активност и понижаване на износа. Потребителските цени се намаляват към този момент два следващи месеца, което е следващ симптом за икономическа уязвимост.

През последните няколко години чистото положение на някои богати китайци внезапно спада поради рецесията на пазара на недвижими парцели и двугодишните репресии против китайските интернет компании, които засегнаха оценките им на фондовия пазар. А в годините обратно частните банки печелят доста от ръководителите на тези софтуерни и имотни компании.

Десетилетният напредък на китайската стопанска система основава големи благоприятни условия за банките, които обслужват богатите. Миналата година в Китай е имало повече от 47 000 свръхбогати хора (такива с чисто положение над 30 млн. долара) по данни на изследователската компания Altrata. Това е повече от всяка друга страна, с изключение на Съединени американски щати.

През предходната година обаче броят на свръхбогатите хора в Китай е намалял с към 7%, което не е изненадващо - продължителното влияние на пандемията навреди на международната стопанска система и докара до всеобщ спад на фондовите пазари. Но тази година пазарите в други страни се възвръщат, до момента в който китайският бенчмарк показател CSI 300 е понижен с 14% от началото на годината, а хонконгският показател Hang Seng, който включва акциите на доста китайски компании, се е намалил с 15%.

Пазарът на китайски небанкови облигации на процедура се срутва, откакто великански строителни бизнесмени, измежду които China Evergrande, Country Garden Holdings и Sunac China, не извършват отговорностите си по своите облигации.

" Използването на ливъридж в портфейлите на клиентите понижа фрапантно ", споделя Джесика Кутрера, президент на самостоятелния съветник по благосъстоянието Leo Wealth, визирайки практиката вложителите да заемат пари от своите банки, с цел да търгуват. Според нея това се дължи на по-високите разноски по заемите и на обстоятелството, че банките изискват от вложителите да дават повече обезпечения, когато цените на акциите падат.

В предишното е обикновено клиентите на частни банки в Азия да заемат сред 50 и 60% повече от активите си, показва още тя, което дава
бонус на банките, защото те печелеха пари и от заема, и от таксите за търговия.

Едновременно с това доста от заможните китайски вложители от дълго време имат по този начин нареченото от банкерите " домашно користолюбие " - избират скъпи бумаги от континентален Китай и Хонконг или от предприятия, които са им по-познати. Това ускорява въздействието на неотдавнашния спад на цените на китайските активи върху техните капиталови портфейли.

" Много китайски клиенти и сполучливи бизнесмени бяха много съсредоточени върху някои активи, някои браншове, от време на време с висок ливъридж ", споделя Арно Телие, началник на отдела за Азия в BNP Paribas Wealth Management.

Преди три години неговата банка поучава клиентите си да се диверсифицират от бранша на недвижимите парцели в Китай и стартира да понижава сумата, която би отпуснала против тези вложения. В резултат на това някои от клиентите ѝ трансферират обвързваните с тях скъпи бумаги в други банки.

Впоследствие китайският пазар на недвижими парцели влиза в дълготраен спад, а водещи строителни бизнесмени, в това число China Evergrande Group, стопират да извършват отговорностите си по облигации за милиарди долари.

Парите в брой са цар

Според Доклада за частното благосъстояние в Китай за 2023 година, направен от China Merchants Bank и Bain & Company, през днешния ден 28% от вътрешните вложения са в парични артикули. В интервала 2020-2022 година процентът, който богатите китайци държат в парични средства и депозити, е повишен с най-високия си ритъм от пет години насам, излиза наяве още от изследването.

Някои от тях избират златото. На конференция предишния месец Ейми Ло, ръководител на световното ръководство на благосъстоянието в Азия в UBS, декларира, че швейцарската банка е основала златни трезори на разнообразни места по искане на клиенти, които се стремят да хеджират геополитическите опасности. Според осведомени с въпроса обаче това не е огромен източник на доходи за банките.

В предходни години фирмите от Уолстрийт постоянно печелят нови клиенти в подразделенията си за капиталово банкиране. След като оказват помощ на доста китайски компании да станат обществени в Хонконг или Съединени американски щати, те минават към подкрепяне на ръководителите им да усилят персоналното си благосъстояние. Това е комфортна тактика, защото с листването на фирмите си в Хонконг тези ръководители реалокират законно част от активите си отвън континентален Китай.

Но този източник на нов бизнес значително е изключен за момента след внезапния спад на първичните обществени предлагания в Хонконг през тази година. По данни на Dealogic новите листвания на китайски компании са набрали едвам 5 милиарда $ в Хонконг през тази година, което е с 56% по-малко от същия интервал на предходната година.

Частните банкери считат, че в Китай към момента има огромни благоприятни условия. През идващото десетилетие или две ще има трилиони долари благосъстояние, което ще се предава от първото потомство на второто, което изисква доста обмисляне, споделя Джаки Мау, началник на световното частно банкиране в HSBC за Китай, и подчертава:

„ Докато доста европейски и американски фамилии предават благосъстоянието си от потомство на потомство, повече от две трети от китайските богаташи са бизнесмени, които сами са основали и нараснали благосъстоянието си “.

Но от това не става по-лесно за банките, откакто доста от тях в последно време стягат условията си за инспекция на източника на благосъстоянието на клиентите си, което е резултат от възходящите опасения за пране на пари. Това лимитира опциите им да прибавят нови китайски клиенти.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР