В правото има понятие за разумен срок – кога да

В правото има понятие за разумен срок – кога да ...

Проф. Киров: Служебно правителство може да направи ревизия


В правото има понятие за разумен срок – кога да бъде разпуснат парламентът, ако БСП върне мандата за съставяне на правителство веднага. Това каза бившият конституционен съдия и член на КЗК Пламен Киров пред БНТ.

Според Киров, най-вероятно датата на следващите парламентарни избори ще е 11 юли. Той очаква Румен Радев да издаде указ за разпускане на 45 Народно събрание на 7 май.

Продължителността на управление на служебно правителство е "около 3 месеца", поясни Киров. Не е възможно да бъде назначено служебно правителство с хоризонт на управление до Нова година, добави той.

Президентът ще излъчва служебни кабинети дотогава, докато действащ парламент не може да излъчи редовно правителство. Има срок, в който държавният глава не може да разпуска парламент, който не е излъчил правителство – по-малко от 3 месеца до края на мандата му. Бройте от 22 януари, 2022 година назад, посъветва Киров.

Служебният кабинет не може да актуализира бюджета, да тегли заема – т.е. всички действия, за които има нужда от одобрение на парламента. Може обаче да прави ревизия на предишно управление, заяви Киров. Той даде пример със служебното правителство на Стефан Софиянски, което започна процедурата за влизането ни в НАТО.

Изборите се провеждат от ЦИК, а служебното правителство осигурява логистиката и парите, припомни бившият конституционен съдия. И посочи, че държавният глава сега може да върне предложение за кандидатура за ЦИК и да поиска друга кандидатура. Киров определи като "малко шокиращо" предложенията на БСП, защото при трите им кандидатури няма нито един юрист. Сред предложенията е Емил Войнов, който от ГЕРБ посочиха като "виновник" за сложните протоколи на редовните избори на 4 април, 2021 година. Бившият конституционен съдия предупреди и, че ЦИК ще трябва да работи много стегнато заради свитите срокове – например на 57-мия ден преди датата на изборите трябва да се почнат консултации за Районните избирателни комисии, на 56-тия трябва да се утвърдят избирателните райони.

За финал Киров каза, че има комична ситуация - камерите т.е. видеонаблюдението ще следи машините, след като на следващите избори във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само машинно. "Доста комични ситуации ще има", прогнозира Пламен Киров.

Източник: fakti.bg