Делото беше отложено за 7 юни по искане на пълномощниците

...
Делото беше отложено за 7 юни по искане на пълномощниците
Коментари Харесай

Адвокатът на Григорова: Липсват нови 17 флашки, ЦИК казват, че вече са модифицирани за вота

Делото беше отсрочено за 7 юни по искане на пълномощниците на Васил Терзиев, защото експертизата откри в една от флашпаметите на флашките не датата на изборите - 5 ноември 2023 година, а 2015 година и 2038 година, изясни Милка Христова
Милка Христова е правист, някогашен зам.-председател на Столичния общински съвет, дълготраен общински консултант от Българска социалистическа партия и някогашен ръководител на групата съветници на партията в СОС. В момента тя е юрист на Ваня Григорова по делото за оборване на изборния резултат от кметския избор в София. Според юристката окончателната развръзка можем да чакаме най-рано наесен, защото даже и на 7 юни да има решение на Административния съд в София, то следва обжалване от недоволната страна във Върховен административен съд. Отлагането на днешното съвещание за след месец е поискано от пълномощниците на кмета Васил Терзиев по отношение на елементи, станали известни по време на експертизата. По думите й излязла е нескрито неналичието на нови 17 флашки, които съдът е изискал в писмо до ЦИК. От Комисията обаче дали отговор, че няма по какъв начин да ги предадат на магистратите, защото към този момент са модифицирани за изборите " 2 в 1 ".

- Г-жо Христова, по какви аргументи беше отсрочено съвещанието на Административния съд-София град?

- На днешното съвещание беше прегледана експертизата от предходното съвещание, на 29 март, защото ответната страна направи несъгласие, че не им е предадена в период, с цел да имат опция да се срещнат с нейното наличие. Днес тази експертиза беше прегледана, разисквана и призната, и делото се отсрочи за 7 юни по отношение на слагане на спомагателни задания от страна на пълномощниците на Васил Терзиев, както и на локалната коалиция ПП-ДБ-СС, която го е издигнала. Предполагам, че на 7 юни делото ще завърши и ще излезе за решение. На този стадий крайният резултат към момента не е налице.

- За какви тъкмо спомагателни задания става въпрос?

- Във връзка с събитието, че експертизата откри, че по този начин наречените нулеви файлове, които са в една от флашпаметите на флашките, следва да бъдат генерирани в датата на изборите, която е 5 ноември 2023 година В 396 флашки беше открито, че тази дата не е 5 ноември, а е 55814 или 55815 - 2015-а година, в разнообразни часове. Това е прочетено през една от системите. Прочетено през различен тип система се оказва, че датата на генериране на тези файлове е 2038 година Освен това се оказа, че файловете не са подписани с квалифицирани подписи, което за нас, представителите на Ваня Григорова, дава подозрение по отношение на това при какви начални резултати е почнал самият избор и по отношение на това представителите на Васил Терзиев желаеха да бъдат показани по делото първичните разписки, протоколи, с цел да се види какво е отпечатала машината при започване на изборния ден.

Като тези разписки бъдат прегледани, надлежно от движимостите лица, и да бъде изработен разбор. Бяха доказани някои от констатациите при предходното умозаключение. Оказа се, че 17 от флашките, които би трябвало да бъдат прегледани, липсват. Тези флашки са разнообразни от изчезналите при първичното умозаключение 15 броя флашки.

- Говорим за нови 17 изчезнали флашки?

- Да, нови флашки, които липсват, като най-озадачаващото е, че при отправено писмо от съда до ЦИК да ги откри и да ги показа, отговорът на ЦИК е, че не може да ги показа, защото те към този момент са модифицирани за идващите избори. Което за мен е необяснимо. И още нещо - по принцип всяка една секция получава в изборния ден по две флашки - една бяла и една черна, които следва да показа на ОИК тогава, когато предава резултатите.

Оказа се, по експертизата, че в 108 секционни комисии има единствено по една бяла флашка, няма черна, а в 196 СИК-а има по една черна, а няма бяла. За една секция пък има показани три броя, а за други секции има показани по две бели флашки и се пита къде са останалите, какво има на тях и за какво липсват. Имаше и други елементи, по-специфични, да вземем за пример, че от 1500 машини единствено 6 са одитирани, което прави ненадеждно одитирането на самите машини.

Освен това не са оповестени криптографските ключове, както изисква член 213, алинея 4, точка 4 от Изборния кодекс и разнообразни други елементи, които евентуално съдът ще разяснява със самото решение. Продължавам да настоявам, че методът, по който е извършен машинният избор, е злепоставен и нарушаванията са толкоз многочислени и основни, че налице справедлива неспособност да се откри по неоспорим метод какви са фактически подадените гласове за претендентите, което компрометира истинността на отразените в протоколите резултати, само че следва съдът да се произнесе.

- При предходното съвещание обаче стана ясно, че съгласно експертизата подадените гласове за Васил Терзиев даже се усилват?

- Да, има такава разлика, само че в случай, че имаме към 396 флашки, в които имаме модифициран нулевият файл, този, който би трябвало да подсигурява, че изборите са почнали нула на нула за двамата претенденти, кой би се заел да каже крайният резултат по какво се дефинира и дали той е благонадежден.

- Фактът, че Ваня Григорова излиза от СОС и се впуска в конкуренцията за Народното събрание, какво отношение има към делото?

- Участието на Ваня Григорова в акцията за парламентарни избори не води до преустановяване на производството, нито тя има такова искане. Както и даже тя да бъде определена за народен представител, делото ще продължи, защото в създалата се обстановка, в коята ние желаеме оповестяване за недействителни на резултатите, няма да има преподреждане на претендентите, а ще има оповестяване на нов избор за кмет на София, вероятно, в случай че бъде почетена нашата тъжба. Тоест, вторият не става пръв автоматизирано, в случай че бъде анулирано решението на ОИК.

За общински съветници изборите не са обжалвани, тъй че съставът на СОС си остава подобен, какъвто е. Длъжна съм да кажа, че това решение, което ще бъде постановено от Административния съд на София-град предстои на обжалване във Върховния административен съд и допускам, че всяка една от страните, която е недоволна, ще се възползва от това право. Тези каузи се гледат по малко по-друг ред и периоди, само че аз персонално считам, че окончателното решение на делото ще бъде есента евентуално. Ще броим пилците наесен, казано по различен метод.

Ива Капкова,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР