Заключението на генералния адвокат на съда в Люксембург представлява интерес

...
Заключението на генералния адвокат на съда в Люксембург представлява интерес
Коментари Харесай

Държава от ЕС е длъжна да признае промяна на пола и името, извършени в съюза

Заключението на генералния юрист на съда в Люксембург съставлява интерес и у нас, защото за юридическата смяна на пола в България също се чака изговаряне на Съд на Европейския съюз
Отказът на една страна членка на Европейския съюз да признае смяната на пола и надлежно на имената, осъществени в друга страна от съюза опонира на правото на общността. Това декларира генералният юрист на съда в Люксембург Ришар де ла Тур по проблем на румънец, чиято смяна на пола, осъществена във Англия, не е приета от управляващите в родината му. Заключението му съставлява интерес, защото за юридическата смяна на пола в България също се чака изговаряне на Съда на Европейския съюз (СЕС), допълва .

Както е известно, през 2023 година Гражданската гилдия на Върховния касационен съд " затвори вратата " за юридическа смяна на пола пред транссексуалните с едно от най-оспорваните си тълкувателни решения. Преди няколко месеца обаче трима висши съдии сезираха Съд на Европейския съюз в опит да преодолеят практическата възбрана за смяна на данните, свързани с пола, в актовете за гражданско положение, до която води то.

Заключението на генералния юрист е по дело на транссексуален, който е роден като жена в Румъния. След това се реалокира в Обединеното кралство и придобива английско поданство, само че резервира и румънското си. През 2017 година трансформира името си с мъжко, а през 2020 година юридически е приет за мъж.

Така през 2021 година въз основа на два документа, получени в Обединеното кралство, доказващи тези промени, той изискал от румънските управляващи да впишат в регистрите на популацията новите му имена и пол (както и номерът, подобаващ на българския ЕГН), както и да му издадат нов акт за раждане с данните му като мъж.

Те обаче отказали да признаят смяната на пола и декларирали, че той би трябвало да води правосъдно дело, с цел да бъдат изменени данните му в регистрите за гражданско положение.

Така мъжът сезира съда в Букурещ с искане актът му за раждане да бъде наведен в сходство с новото му име и полова еднаквост, приети от Англия, като се базира на правото си на свободно придвижване и престояване в Европейски Съюз.

Румънските магистрати пък вземат решение да се извърнат към Съда на Европейски Съюз, с цел да получат уточнения за правото на съюза.

В заключението си по делото генералният юрист Ришар дьо ла Тур първо отбелязва, че обстоятелствата, които са довели до разногласието пред румънския съд са отпреди Брекзит или по време на преходния интервал, който го последва. Следователно документите, издадени в Обединеното кралство, би трябвало да се преглеждат като такива на държава-членка на Европейски Съюз.

" Правото на свободно напредване и на персонален живот на жителите на Европейски Съюз не разрешава на органите на страна членка да откажат да признаят и да впишат в гражданския си указател името, добито от жител на тази страна членка в друга страна членка, на която той или тя също е жител ", декларира генералният юрист.

И показва, че същото важи и за отхвърли да бъде приета полова еднаквост, добита в друга страна членка и тя да бъде вписана без никакво произвеждане в акта за раждане.

В заключението си де ла Тур акцентира, че страните са способени да контролират дали и по какъв начин тази смяна в актовете за гражданско положение се отразява на въпросите на брака и родителството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР