Слънчевата активност съвсем не е приключила, посочи Алекси Глоувър от

...
Слънчевата активност съвсем не е приключила, посочи Алекси Глоувър от
Коментари Харесай

Учени предупреждават: Зад красотата на северното сияние се крие опасност

Слънчевата интензивност " напълно не е завършила, уточни Алекси Глоувър от ЕКА, като отбелязва, че е мъчно да се предвижда силата на възможните изригвания
Северните сияния, които нормално са лимитирани до по-високите географски ширини, неотдавна изумиха доста хора с фестивал от цветове на нощното небе в Мексико, Южна Европа и Африка, оповестява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

За учените, които дават отговор за отбраната на планетата Земя от мощни слънчеви стихии, шоуто не е толкоз примамливо. " Трябва да разберем, че зад тази хубост се крие заплаха ", съобщи пред Агенция Франс Прес Кантан Верспирен, координатор на програмата за галактическа сигурност в Европейската галактическа организация (ЕКА).

На същото мнение е и Майк Бетуи от Центъра за прогнозиране на галактическото време в Съединени американски щати, който избира да се " концентрира върху евентуално нездравословните въздействия " на слънчевите стихии. Те могат да имат отрицателни последици за електрическите мрежи и спътниците или да изложат астронавтите на рискова радиация.

Сиянието, което се появи на 11 и 12 май, беше породено от най-мощната геомагнитна стихия след тази от октомври 2003 година, предизвикала прекъсване на електрозахранването в Швеция и развалила мрежите в Южна Африка, отбелязва Агенция Франс Прес.

Сега вредите явно са по-малки, макар че ще минат няколко седмици или месеци, преди фирмите за спътници да разкрият каквито и да било провали, сподели Бетуи.

Има няколко случая на автоматизирани американски трактори, които са спрели, когато GPS системата им е излязла от строя.

Геомагнитните стихии се образуват, когато потоци от електрически заредени частици се изхвърлят от повърхността на Слънцето и доближават магнитосферата - геомагнитното поле на Земята, отбелязва Агенция Франс Прес.

Очаква се да има " интензивна интензивност в идващите няколко дни ", сподели пред Агенция Франс Прес Алекси Глоувър от ЕКА.

Слънчевата интензивност " напълно не е завършила ", уточни Глоувър, като отбелязва, че е мъчно да се предвижда силата на възможните изригвания и дали ще провокират северно зарево.

Астрономите знаят единствено, че Слънцето се доближава към пика на интензивността си в своя единадесетгодишен цикъл. Следователно рискът от нова геомагнитна стихия е най-голям " занапред до края на идната година ", е мнението на Майк Бетуи.

Геомагнитните стихии основават електрически заряд, който унищожава сателитните вериги и претрупва електрическите мрежи. Най-известният образец за това до момента е така наречен събитие Карингтън от 1859 година, провокирало искри в телеграфни станции. Някои от тези искри са били толкоз мощни, че апаратите са траяли да работят и без връзка с електрическата мрежа, напомня Агенция Франс Прес.

Какво би станало, в случай че още веднъж се появи геомагнитна стихия с такава мощ? Повечето страни са укрепили електрическите си мрежи, с цел да избегнат продължителни спирания на електрозахранването, както в Швеция през 2003 година и Канада през 1989 година

Астронавтите са изключително застрашени от високи дози радиация, само че те имат опция да се предпазят в специфична зона на Международната галактическа станция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Радиацията, съпътстваща геомагнитна стихия, може да " проникне във фюзелажа " на самолет в непосредственост до Северния полюс, споделя американският специалист Бетуи. Понякога самолетните компании трансформират маршрутите на самолетите си при рискова стихия.

Няколко идни задачи се чака да подобрят прогнозирането на слънчевата интензивност, с цел да може Земята да има повече време да се приготви, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР