В ПП-ДБ, с чиито мандат управлява правителството, вече омекват за

...
В ПП-ДБ, с чиито мандат управлява правителството, вече омекват за
Коментари Харесай

„Сглобката” си отива: ПП-ДБ се наведе – кандиса за коалиция

В ПП-ДБ, с чиито мандат ръководи държавното управление, към този момент омекват за концепцията да влязат в публична коалиция с ГЕРБ. Това се разбра от коментар на съпредседателя на десницата Атанас Атанасов пред Нова ТВ тази заран. От думите му стана ясно, че двете ръководещи обединения се готвят да преразгледат метода, по който показват връзката си пред обществеността.

Досега десните твърдо се противопоставяха на подписването на колиционно съглашение, каквото герберите желаеха. Причината беше, че не желаеха да бъдат официално обвързани с партията на Бойко Борисов, с която враждуваха в продължение на години. Затова се появиха и странните избрания като „ сглобка “ и „ некоалиция “, с които беше обозначавана тяхната сделка. Максимумът, който десните допускаха, беше да се разпише някакъв метод, по който да правят дружно с ГЕРБ кадровите назначения, за които имат непрекъснати разпри – толкоз съществени, че даже отдръпнаха новоизбраното управление на НЗОК.

Сега обаче Атанасов призна, че ПП-ДБ са във „ фактическа коалиция “ с ГЕРБ, тъй че би било рационално да се сформира съглашение сред тях. „ Обсъждаме този въпрос (за документално съглашение – бел.а.). Не сме взели взаимно решение. Налага се мнението, че откакто в първата част от фактическата коалиция видяхме по какъв начин работи и какви недостатъци има, е рационално да се сформира и документално съглашение. Налице е фактическа коалиция и това е явно “, уточни той.

Атанасов на няколко пъти употребява фразата „ фактическа коалиция “. Изглежда това ще бъде новото определение за сделката им. „ Ние взаимно двете политически сили от фактическата коалиция, а точно ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, и подкрепящите ни от Движение за права и свободи, ще би трябвало да създадем оценка на цялото държавно управление и настрана на министрите, с цел да може при започване на март безболезнено и безпроблемно да се направи ротацията “, разказа той метода, по който чака да се случат нещата при промяната на Николай Денков като министър председател с излъчената от ГЕРБ Мария Габриел.

Реклама

Ген. Наско отхвърли да разисква въобще смяната на министрите. Не посмя да приказва и за вероятно присъединяване на Движение за права и свободи в кабинета след ротацията. Само означи, че Делян Пеевски е декларирал, че придвижването не желае да разполага с хора в кабинета – нещо, което не е никаква гаранция, тъй като елементарно може да се промени. Но удостовери, че Движение за права и свободи ще взе участие в разпределението на постовете в държавните органи, чиито членове се избират от Народното събрание.

Десислава Атанасова от ГЕРБ говореше предходната година, че за придвижването са заделени една трета от тези постове. Атанасов отхвърли такава сделка, а единствено сподели, че би трябвало да се търси консенсус сред трите обединения, подкрепящи държавното управление. И акцентира ролята на Движение за права и свободи за поддръжката за държавните политики до момента, като по този начин даде да се разбере, че партията на Доган ще остане сътрудник на десните и отсега нататък.

Той похвали досегашната работа на сглобката, като съобщи, че до момента нямало шумни корупционни кавги. Мимоходом означи, че имало едно-две изключения, въпреки че избегна да посочи кого има поради. Специално за вътрешния министър Калин Стоянов, с който ПП-ДБ влязоха в доста тежък конфликт, Атанасов в този момент сподели, че той си прави работата за влизането на страната в Шенген. „ Има неточност, има и амнистия “, добави той. Така сподели, че огромният скандал със Стоянов след митинга против БФС, е дефинитивно затворен и пропуснат.

Атанасов за следващ път подсети за настояването си, че би трябвало да се подменят управленията на специфичните служби. Той заяви, че е разговарял с представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са били съгласни с него за това.

Миналата година обаче измисленият военачалник подаде оставка от председателския пост на парламентарната комисия за надзор над спецслужбите, тъкмо тъй като водачите на ГЕРБ и Движение за права и свободи Бойко Борисов и Делян Пеевски му отхвърлиха да стартира кадровата промяна. Те на процедура разрешиха и на шефа на ДАНС Пламен Тончев да резервира поста си, макар че Атанасов и министър председателят Денков упорстваха за оставката му поради абсурда с машинния избор.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР