В поздравителен адрес към членовете на 29-ата антарктическа експедиция президентът

...
В поздравителен адрес към членовете на 29-ата антарктическа експедиция президентът
Коментари Харесай

Шестима българи заминават за Антарктида

В приветствен адрес към членовете на 29-ата антарктическа експедиция президентът Румен Радев показва, че българските откриватели на ледения континент отварят вратите към познание, което е основно за бъдещето на света, съобщи БНР.

Полярниците отпътуват през днешния ден за Пунта Аренас в Чили, от където ще отпътуват за Антарктика. Очаква се експедицията да се завърне в България при започване на април.

Българските антарктици получиха Националния трикольор на гала в аулата на Софийския университет " Свети Климент Охридски " от секретаря на президента по вътрешна политика и гражданско общество Николай Копринков:

" От името на президента Румен Радев ви връчвам Националния байрак, който гордо да развеете за следващ път на Антарктида. Очаква ви да се завърнете здрави, с нови познания и с нови достижения ".

Заради пандемичната конюнктура 29-те страни с полярни стратегии и поддържащи бази на Антарктида, редуцират доста дейностите си.

Съставът на българската полярна експедиция тази година е понижен на шестима души.

Председателят на Българския Антарктически институт проф. Христо Пимпирев съобщи:

" Работата в Антарктида е като един образец за бъдещото развиване на човечеството, тъй като там няма войни. Там се приказва за другарство, за съдействие в науката. Там пари също не играят. Единствената разменна монета е другарството и взаимопомощта сред обособените страни ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР