В последните два работни дни до края на тази календарна

...
В последните два работни дни до края на тази календарна
Коментари Харесай

До края на годината работещите могат да ползват отпуска си за 2020 г.

В последните два работни дни до края на тази календарна година работещите могат да изискат от работодателите си отсрочване на неизползвания си отпуск от 2022 за 2023 година

До края на годината работещите имат опция да употребяват отпуска си за 2020 година, защото тогава изтича двегодишната му отминалост, припомнят експертите по трудово право. В последните два работни дни до края на тази календарна година - 29 и 30 декември, хората могат да изискат от работодателите си отсрочване на неизползвания си отпуск от 2022 година за 2023 година

Отлагането на необработен заплатен годишен отпуск става по категорично искане на работещия до работодателя. Идеята е, че когато бъде отсрочено използването му за идната календарна година, на процедура се отсрочва и давностният период за погасяването му, разяснява националният секретар на КНСБ Величка Микова:

„ Ако Вие си отложите 2 дни отпуск от календарната 2022 година за прилагане през идната година, този отпуск няма да се погаси до края на 2024 година, а ще се погаси до края на 2025 година, предаде БНР.

Ако неползваните дни отпуск от тази година не бъдат публично отсрочени с молба до работодателя, се приема, че те са безмълвно отсрочени, само че:

„ Мълчаливото отсрочване значи обаче, че отпускът подобен, какъвто в този момент за 2022 година не е употребен, ще се погаси до края на 2024 година

Ако служащият или служителят употребява различен тип отпуск – да вземем за пример за бременност и раждане или гледане на дете, отминалостта стопира. Специалистът по трудово право напомни, че по този начин нареченият двегодишен давностен период влезе в действие от 2010 година отсега нататък. Тоест, в случай че някой има необработен насъбран отпуск до 2009 година, умерено може да си го употребява. При прекъснати трудови правни отношения служащият има право на обезщетение за дните, които не са погасени по отминалост:

„ Ако този служащ бъде освободен, без значение на какво съображение – пенсиониране, по взаимно единодушие, редуциране на щата, работодателят е задължен да му изплати неползвания заплатен годишен отпуск “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР