В последните дни НАП настойчиво съобщава, че подкрепата с оборотен

...
В последните дни НАП настойчиво съобщава, че подкрепата с оборотен
Коментари Харесай

НАП чака "да" от ЕК за новите помощи, но спешава фирмите да пращат данни

В последните дни Национална агенция за приходите упорито оповестява, че " поддръжката с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните ограничения бизнеси ще продължи през идната седмица ". До момента са кандидатствали над 8000 компании, които се надяват да получат общо 115 млн. лв.. 

Става дума за относително новата мярка за подкрепяне на компании, принудени да затворят поради ковид-епидемията със заповеди на здравния министър. Тя позволява на засегнатите предприятия да получат компенсация, равна на % от пропуснатите обороти по време на локдауните през предходната година. Принудителното затваряне на някои бизнеси обаче " преля " и в 2021 година - ресторантите не одобряваха гости до 28 февруари, питейни заведения и нощни заведения ще останат затворени до 1 април (поне такива са проектите засега), възбраната за проведени екскурзии също остава. Именно по тази причина подпомагането по тази скица ще продължи. Междувременно Народното заседание одобри и смяна, съгласно която компании, основани през 2020 година, могат да аплайват да получат помощ за целия интервал на прекратяване на активността им, а освен за 1 месец, както беше до момента. 

Национална агенция за приходите насочи и значим " зов " към компаниите, чиито поръчки са утвърдени за подкрепяне -  да побързат с подаването на данните за оборотите, които са имали за съответните месеци на предната година, с цел да им бъдат изчислени компенсациите. От приходната организация, която е диспечер на помощите, дават период от най-много 7 работни дни на кандидатите да изпратят нужната информация. В същото време данъчните признават, че въобще не е ясно по кое време действително ще започва самото погашение на помощите.   Оказва се, че още веднъж се чака утвърждение от Европейската комисия - за удължаването и разширението на мярката " Обороти ". Кога ще пристигна хабер от Брюксел, никой не може да каже. 

 

РАВНОСМЕТКА

До 20 януари поръчки за обезщетения са подали 8100 компании, а Национална агенция за приходите е превела пари на малко над половината от тях. Става дума за близо 4500 фирми, получили общо 52 млн. лева безвъзмездна помощ за месеците ноември и декември 2020 година и за януари 2021 г. - поради наредбите на здравния министър за затваряне на заведения, молове, фитнес зали, игрални зали, обучителни школи и за възбрана за проведени туристически пътувания.

Приходната агенция бе включена в схемата за подкрепяне, с цел да се форсира процесът по даване на ковид-помощи за бизнеса. Предните схеми се оказаха изключително тромави - микро- и дребните компании, а след тях и междинните предприятия, чакаха месеци наред първо да бъдат утвърдени, а по-късно и да сключат договорите за помощта.

Но и тази скица не потегли бързо и безпрепятствено. Първо трябваше да се изчака повече от две седмици да бъдат обнародвани в Държавен вестник последните промени в закона за изключителното състояние, които разрешават елементарно кандидатсване и бързо утвърждение. След това се чакаше почти месец утвърждение от Европейската комисия пари от Оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност " за финансиране на планове да бъдат пренасочени към директни помощи поради ковидкризата.

Бюджетът на мярката за обезщетения на затворените компании през Национална агенция за приходите е 156 млн. лева, също осигурени от ОПИК. Тези пари обаче се отпускат на траншове с решения на Министерски съвет - първо 30 млн. лева, а наскоро и 50 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР