В последните дни на управлението на Корнелия Нинова като министър

...
В последните дни на управлението на Корнелия Нинова като министър
Коментари Харесай

Излизат нови съмнителни плащания в ДКК преди смяната на властта

В последните дни на ръководството на Корнелия Нинова като министър на икономиката без претекстове са изплатени големи суми, заяви пред Българска национална телевизия служебният стопански министър Никола Стоянов. 

„ Всеки ден излизат нови скандални неща. Последното открито в Държавната консолидационна компания е, че в последните дни на предходните управляващи са сключили контракт с адвокатско сдружение, на което всеки месец да се изплащат по 3 хиляди лева, без значение дали е свършена работа или не “, заяви министър Стоянов.

Това се е случило на 1 юли - ДКК сключва договор с адвокатско сдружение за по 3 хиляди лева на месец абонамент с единствена алтернатива на преустановяване – погашение на обезщетение за 3 месеца.

Служебният министър изброи още няколко съмнителни заплащания, случили се в последните дни преди промяната на властта.

На 5 август „ Кинтекс “ превеждат 800 хиляди лева на офшорна компания в Дубай. На 7 юли изпълнителният шеф на ДКК Смиляна Нитова сама си дефинира обезщетение от 6 заплати, в случай че бъде освободена. На 8 август без търг и конкурс ВМЗ превеждат 3 млн. лева задатък на строителни  компании.

„ Всичко наподобява като авансово готова скица, която е задействана незабавно щом официално мандата на предходния министър е завършил. Все още ние като ново управление нямаме действителната картина на протичащото се “, сподели министър Стоянов. Предстои ДКК да разпореди одит на дъщерните ѝ сдружения, с цел да се види цялостната картина и действителното положение.

По думите му до момента в който се чакат отговори на въпроси за големи суми, изплатени без претекстове, заварените ръководители  " хвърлят димки, които да заблудят публичното внимание ". Николов засяга изказванията на назначените от Нинова шефове на ВМЗ Сопот, които оповестиха, че са алармирали прокуратурата за неблагоприятен контракт за превоз на служащи, сключен по времето, когато ръководител на директорския ръб е бил самият той.

Стоянов няма терзания дали ще бъде разследван от прокурор. Той разгласи, че по време на ръководството на Нинова се е вървяло към целеустремено банкрутиране на ВМЗ Сопот. " Истината е, че под напън от някогашния шеф на кабинета на Корнелия Нинова Калоян Методиев частна компания е изпреварила " Кинтекс ", взела е стоката на " Кинтекс ", сподели Стоянов.

Сега новото управление на ВМЗ имало задачата оптимално бързо да увеличи производството, да поръча материали и да обслужи договорите, които са забавени. 

„ Изключително притеснително е, че сме в обстановка всички взети решения от ДКК през последните месеци да се окажат оскъдни “, сподели още министър Стоянов. Причината за това е решението на предходния министър на икономиката бордът на компанията да бъде понижен на 4 индивида, макар, че по закон би трябвало да е най-малко от 5 индивида. „ Има трайна правосъдна процедура на Върховен касационен съд, която показва, че при такава обстановка взетите решения на управлението са оскъдни. Това ще породи домино от проблеми и в дъщерните сдружения в ДКК, с които би трябвало да се оправяме в незабавен порядък “, добави Никола Стоянов.

Още по темата
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР