В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от непозната

...
В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от непозната
Коментари Харесай

Нови подробности за мистериозните обаждания от Наталия

В последните дни доста българи получиха телефонни позвънявания от непозната жена, представяща се за Наталия. Обикновено тя им задава въпроса от къде са. Какво се крие зад мистериозното позвъняване – маркетингова цел или машинация?

Според някогашният шеф на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев става въпрос за чатбот.

„ Това е чатбот, който има за цел да събере дейни телефонни номера на консуматори от град София с маркетингова цел ”, безапелационен е специалистът пред Нова телевизия. По думите му поръчението може да идва от компания, само че и от политическа партия.

Колев е безапелационен, че сходен акт е легален и заветното „ Да ” не може да бъде употребявано злонамерено като удостоверение на разнообразни интервенции.

Разговорът, който така наречен Наталия стартира с пострадалите, нормално стартира по този начин: " Здравейте, споделям се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Бих желала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали? "

По-голяма част от десетките хора, получили позвъняване или са обсъждали тематиката в обществените мрежи, живеят в София. Обаждания обаче са получени и във Варна, Габрово, Пловдив и други градове в България. Схемата стига и до българи в чужбина, написа Свободна Европа.

При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите Наталия наново се е интересувала " в кой град сте ".

Гласът на Наталия и държанието ѝ приказват, че това не е същински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия миг и са споделили къде живеят.

Какво цели Наталия

Според специалисти по киберсигурност зад Наталия стои колцентър и гарант на задачата. А задачата е да бъде основана база данни, в която да бъдат локализирани в кой град живеят притежателите на телефонните номера.

Тази база данни може да бъде продадена или употребена от поръчителя. Може да бъде употребена за таргетирани рекламни, маркетинг действия или даже за постоянните локални избори, които предстоят в България през есента. Може да бъде употребена и за измами.

Според специалист в областта на IT сигурността, както и съгласно чиновник на отдел киберпрестъпления на ГДБОП, с които Свободна Европа беседва, самото събиране на данни, свързващи телефонен номер и локация, не е закононарушение, тъй като не съдържа персонални данни.

Ако номерата, на които се звъни, не са взети или изтекли от нечия предпазена база данни, а са инцидентно генерирани, няма нарушаване на закона, потвърдиха и от КЗЛД. А мащабността на позвъняванията приказва за инцидентно генериране или за голям лист с телефонни номера без данни за местоположението на притежателите им.

Чрез обществените мрежи Свободна Европа се снабди с към 60 номера, от които е звъняла Наталия. Телефоните, от които нормално се звъни, стартират с цифрите 0883 27 или 0884 33.

От А1, откъдето наподобява са купувани номерата, от които се звъни, дадоха обещание повече информация, само че не дадоха отговор на писмото ни до 16:30 ч. в понеделник.

От КЗЛД споделиха, че могат да създадат инспекция за нарушаване на закона, единствено в случай че бъдат сезирани от Министерство на вътрешните работи или прокуратура, тъй като нямат пълномощия и опция да изискват информация от телефонните оператори.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР