В пореден опит за реформа в образованието МОН ще направи

...
В пореден опит за реформа в образованието МОН ще направи
Коментари Харесай

МОН пита учителите как оценяват учебния материал

В следващ опит за промяна в образованието МОН ще направи допитване до учителите по какъв начин преценят образователния материал, който преподават. Педагози от начален, междинен и гимназиален курс ще дават отговор в анонимна анкета, в която ще могат да оценят подобаващи ли са уроците за децата за съответната възраст и дали те са разбираеми за тях.

Не е загадка, че предмети като " Човек и общество " и " Човек и природа " основават усложнения още в началните класове и това не се дължи на друго, а на големия синтез от информация, компактен в един урок. А такива уроци са доста и остават неразбираеми за дребните възпитаници.

Така да вземем за пример – няколко века от историята ни са предадени с 3-4 фрази, а въпросите под урока изискват изчерпателен разбор, който освен урокът не предлага, а и учениците няма по какъв начин да създадат с лимитираните си познания.

Тук идва въпросът – учим децата да зубрят сухи обстоятелства или желаеме да им предадем доста познания с малко информация?

Затова от МОН търсят къде се къса нишката в усвояването на материала и по какъв начин може това да бъде поправено – с повече часове за извършения или с по-интересно препоръчано образователно наличие.

Анкетата с учителите се чака да покаже и по какъв начин децата одобряват термините в уроците, схващат ли ги, доколко се усвояват новите познания и дали образователният материал реализира предстоящите резултати. Ще се търси и връзката сред обособените дисциплини, предлагани в образователната стратегия. Учителите в цялата страна ще дават отговор на въпроси за това по какъв начин правят оценка материала от I до X клас.

Така от 29 март  до 8 април педагозите ще дадат оценка и на учебниците, и на системата, по която им се постанова да работят. Ще могат и да дадат оферти за възстановяване на успеваемостта в усвояването на образователния материал. Участието в анкетата е непринудено и от МОН чакат да има огромна интензивност.  Мненията ще се събират посредством електронни анкети на портала https://edu.mon.bg/.

За всяка образователна стратегия има обособен формуляр. Резултатите от извършеното изследване ще бъдат систематизирани автоматизирано, запазвайки анонимността. Данните ще бъдат прегледани от работните групи към МОН, които към този момент вършат повсеместен обзор на образователното наличие. Над 170 учители, методици и психолози работят по новата образователна стратегия. 

Очаква се допитване и до учениците от III до X клас, с цел да се види до каква степен им се коства комплициран образователният материал. Анкетата също ще бъде по избор измежду учениците.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР