В понеделник вечерта Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни

...
В понеделник вечерта Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни
Коментари Харесай

По-добър достъп до финансова информация за борба срещу сериозните престъпления

В понеделник вечерта Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент одобри с огромно болшинство преговорната позиция, направена от българския евродепутат Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ), по отношение на предлагането за инструкция за определяне на правила, с които се улеснява потреблението на финансова и друга информация за предотвратяването, разкриването, следствието или наказателното гонене на избрани закононарушения.

Мандатът за договаряния бе подсилен с 29 гласа, като самите тристранни договаряния със Съвета и Европейската комисия се чака да стартират идната седмица в Страсбург, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. Финансовата информация може да даде скъпа информация на правоохранителните и правоприлагащите органи и може да им помогне да предотвратят, разкрият, проверяват или наказателно преследват съществени закононарушения, включително тероризъм. Новите правила, признати от Европейския парламент, целят да подобрят достъпа на тези органи до финансова информация, както и да улеснят обменът на информация сред Звената за финансово разузнаване в границите на Европейския съюз.

Позицията, направена от Емил Радев, ще улесни достъпа на способените органи до банкова информация, с цел да могат да засекат в кои банки нарушителите имат сметки. Освен това ще бъде усъвършенстван обменът на информация сред Звената за финансово разузнаване и способените органи. Не на последно място се плануват съответни периоди за този продан да бъде сбъднат, което ще подсигурява, че нужната информация ще бъде предоставяна в точния момент.

Емил Радев, докладчик и договарящ от страна на Европейския парламент, разяснява след гласуването: „ Борбата против сериозната престъпност постоянно зависи от навременното даване на информация и до какъв брой добре правоохранителните и правораздавателните органи схващат финансовите потоци. Поради тази причина ние би трябвало да подвластен съдействието сред Звената за финансово разузнаване и способените управляващи, като в това време бъде обезпечена тяхната оперативна самостоятелност и автономност. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР