В понеделник вечерта (14.12.) турският президент Ердоган заяви по телевизията,

...
В понеделник вечерта (14.12.) турският президент Ердоган заяви по телевизията,
Коментари Харесай

Защо Турция не може да си позволи пълен локдаун

В понеделник вечерта (14.12.) турският президент Ердоган съобщи по малкия екран, че всички данни за новите инфекции от ковид се оповестяват изцяло транспарантно. Това учуди мнозина в страната, тъй като до 25 ноември здравното министерство публикуваше единствено ежедневния брой на тежко заболелите от Ковид. След като бе оказан огромен напън от страна на лекари, учени и общност, държавното управление възприе общоприетия модел и стартира да оповестява и ежедневния брой на хората, тествани позитивно.

Оттогава насам новите инфекции дневно са непрекъснато към 30 000. Така Турция се подрежда измежду страните с най-голям % нови болести. Това развиване накара Ердоган да разгласи вечерен час от 21.00 до 5.00 сутринта, който през уикендите е в действие сред петък вечер и понеделник заран. Хората над 65-годишна възраст, както и тези под 20 години имат право да излизат на открито единствено за по няколко часа дневно, както беше и напролет.

Наблюдателите гледат с съмнение на данните

В обръщението си Ердоган разгласи също и ограничавания за Нова година, която в Турция по традиция се чества изключително разточително и шумно. Тъй като 1 януари е неработен ден, а двата последващи дни са събота и неделя, локдаунът за въпросния уикенд на процедура беше продължен с един ден.

Както и по времето на първия локдаун напролет, вниманието на Ердоган е непрекъснато ориентирано към икономическата обстановка в страната, въпреки че Националната статистическа работа непроменяемо оповестява за позитивни развития. Безработицата от 12,7 на 100 била най-ниската за последните 22 месеца, а Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие повишен с фантастичните 6,7%.

Наблюдатели обаче гледат на тези данни със същото съмнение, с което се отнасят и към съобщавания невисок брой на новите инфекции, който очевидно трябваше да внуши, че всичко в страната е под надзор. Онлайн-изданието " Дувар " цитира при започване на седмицата турски синдикалист, която съобщи, че от началото на пандемията данните на Националната статистическа работа са изгубили всякаква връзка с действителността.

Икономическият напън, под който се намира Турция, може да се забележи на истанбулската улица " Истиклал " по време на възбраните за излизане на открито през уикенда. Тогава по главната комерсиална улица в европейската част на града се разхождат единствено туристи от арабските страни, както и руснаци и украинци.

Сред тях има и от ден на ден мъже с превръзка на главата - трансплантациите на коса са доста търсена козметична интервенция, а Истанбул е желано място за този тип интервенции. Повечето магазини по " Истиклал ", както и обмените бюра остават отворени и през уикенда, без значение от възбраните за излизане.

Турция има незабавна потребност от валута и от парите на дребното непознати туристи, които макар пандемията не се опасяват да пътуват до страната край Босфора. Мюбера Ерезин, ръководител на турския Съюз на хотелиерите споделя, че сред 25% и 30% от хотелските кревати в Истанбул сега са заети, а и полетите до Турция си остават вероятни.

За разлика от множеството други страни в света, турското държавно управление наподобява не се тормози от обстоятелството, че непознатите туристи биха могли да допринесат за спомагателното разпространение на инфекциите.

Твърде дребни помощи

За да облекчи загубите на над 1 милион притежатели на дребни компании и предприятия, президентът Ердоган им даде обещание помощи от по 1000 турски лири (малко над 100 евро) в продължение на три месеца. Освен това те имат право на парична добавка за наемите на пространствата си в размер на 750 лири. Въпросните суми обаче са капка в морето на фона на това, че съгласно данни от 2019, междинните наеми за въпросните компании възлизат на към 5000 лири месечно.

За разлика от практиката в други страни, Ердоган очевидно ще продължи да държи на лекия локдаун. Той явно не може да си разреши цялостен локдау, какъвто сега важи в Германия - без значение от данните за стопанската система на Турската статистическата работа, които наподобяват блестящи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР