В понеделник UBS обяви, че ще завърши поглъщането на Credit

...
В понеделник UBS обяви, че ще завърши поглъщането на Credit
Коментари Харесай

UBS поглъща Credit Suisse „до 12 юни“

В понеделник UBS разгласи, че ще приключи поглъщането на Credit Suisse " до 12 юни ", създавайки гигантска швейцарска банка с баланс от 1,6 трилиона.

Финализирането на договорката зависи от това дали Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати ще разгласи за годно заявката за регистрация на акциите на обединената организация.

" UBS чака да приключи придобиването на Credit Suisse до 12 юни 2023 година Към тази дата Credit Suisse Group AG ще бъде влята в UBS Group AG ", се споделя в изказването на най-голямата швейцарска финансова институция, представено от Reuters.

На 19 март банка №1 в Швейцария се съгласи да заплати 3 милиарда швейцарски франка (3,37 милиарда долара) и да поеме до 5 милиарда франка загуби в границите на договорка за придобиване на по-малкия си локален съперник, който беше покрай банкрут поради срив на доверието на клиентите. Това принуди швейцарските управляващи да подхващат дейности, с цел да предотвратят по-широка банкова рецесия.

След приключването на договорката акциите на Credit Suisse и американските депозитарни акции ще бъдат извадени от листата на швейцарската борса SIX и нюйоркската фондова борса (NYSE), изясняват още от UBS.

При поглъщането акционерите на Credit Suisse ще получат по една акция на UBS за всеки 22,48 притежавани от тях скъпи бумаги на погълнатата финансова организация.

След формалното привършване на договорката обединената група ще управлява активи на стойност 5 трилиона $, което ще даде на UBS за една нощ водеща позиция на основни пазари – нещо, което другояче изисква години. Според прессъобщението на UBS обединената банка ще бъде " безспорният водач в Швейцария ".

В мегабанката ще работят 120 000 души в световен мащаб, макар че тя към този момент разгласи, че в бъдеще ще редуцира работни места, „ с цел да се възползва от синергиите и да понижи разноските “.

UBS бърза да завърши договорката в рекордно къс период, надявайки се по този метод да даде по-голяма сигурност за клиентите и чиновниците на Credit Suisse и да предотврати напускането на водещи експерти. Поглъщането получи 200 милиарда франка ликвидна поддръжка от Швейцарската централна банка, а държавното управление на страната се ангажира да поеме до 9 милиарда франка загуби в допълнение към тези, покрити от UBS.

„ Ръководството на банката се опита да увери акционерите и швейцарската общност, че херкулесовата задача да погълне своя съперник ще се изплати и няма да се трансформира в задължение за данъкоплатците. За Credit Suisse, която се бори да възвърне доверието на клиентите си след години на неверни стъпки и кавги, разтърсванията, провокирани от банкрута на два приблизително огромни американски кредитора през март, се оказаха последната капка “, показва в умозаключение Reuters и напомня:

„ След като цената на акциите на банката се сринаха, тегленията на пари в брой се форсираха, а ликвидността на централната банка в размер на 54 милиарда $ предложи на 167-годишния заемодател единствено краткотрайно облекчение, след което управляващите се намесиха и договориха договорката с UBS през един уикенд в средата на март “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР