В понеделник турската лира достигна рекордно ниски нива спрямо щатския

...
В понеделник турската лира достигна рекордно ниски нива спрямо щатския
Коментари Харесай

Ново дъно за турската лира след победата на Ердоган

В понеделник турската лира доближи рекордно ниски равнища по отношение на щатския $, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган завоюва нов мандат в неделя, удължавайки все по-авторитарното си ръководство до трето десетилетие, показва CNN.

В началото на европейската търговия лирата отслабна до 20,065 за $, преодолявайки предходното рекордно дъно, достигнато в петък.

От началото на годината турската валута е поевтиняла с към 7%, а през последното десетилетие е изгубила над 90 % от цената си, като стопанската система е в плен на цикли на напредък и срив и необуздана инфлация.

След валутната рецесия от 2021 година турските управляващи заемат все по-активна роля на валутните пазари, като дневните придвижвания са станали неестествено дребни и в множеството случаи регистрират спад, до момента в който валутните и златните запаси понижават.

" При успеха на Ердоган се следи спомагателен напън върху турската лира ", разяснява пред медията Бенджамин Пиктън, старши макростратег в Rabobank.

Ердоган завоюва изборите макар годините на стопански разтърсвания, за които критиците упрекват неортодоксалната му икономическа политика, която опозицията даде обещание да промени.

Междувременно турските акции се радваха на растеж, като бенчмарк показателят BIST-100 се увеличи с 3,5%, а банковият показател набъбна с повече от 1%. През последните години делът на задграничните мениджъри на активи, притежаващи турски акции, понижава и пазарът се движи главно от локални вложители.

" Победата на Ердоган не е разтуха за задграничните вложители ", споделя Хаснаин Малик, началник на отдела за финансови изследвания в Tellimer. " Само най-оптимистично настроените биха се надявали, че в този момент Ердоган се усеща задоволително сигурен в политическо отношение, с цел да се върне към ортодоксалната икономическа политика. "

Изненадващо мощното показване на Ердоган на първия тур на изборите на 14 май провокира ликвидация на интернационалните облигации на Турция и скок на разноските за обезпечаване на експозицията към нейния дълг на фона на избледняващите очаквания за смяна на икономическата политика.

Миналата седмица доларовите облигации на страната се намалиха до най-ниското си равнище за последните шест месеца, а разноските за обезпечаване на експозицията към турския дълг посредством суапове за кредитно несъблюдение набъбнаха до седеммесечен връх.

Неортодоксалната финансова политика на Ердоган

В края на 2021 година, когато растежът на цените стартира да се форсира в целия свят, Ердоган подреди на централната банка на Турция да понижи лихвените проценти. Годишният ритъм на инфлация на потребителските цени доближи 85% през октомври предходната година, преди да се забави до към момента високите 44% през април, съгласно данни на Турския статистически институт.

" Неочаквано мощното показване на президента Ердоган на президентските избори в Турция в неделя значи, че завръщането към ортодоксалната политика наподобява толкоз далечно, колкото в никакъв случай до момента ", изяснява пред CNN Джеймс Райли, асистент-икономист в Capital Economics. " В резултат на това турската лира наподобява ще остане под сериозен напън през тази година. "

Ръстът на цените вреди на турските консуматори и на стопанската система като цяло тъкмо в миг, в който тя се пробва да се възвърне от опустошителното земетресение през февруари. При бедствието починаха минимум 45 000 души, милиони останаха без дом и бяха нанесени вреди, оценени на 34 милиарда $ - или към 4% от годишното икономическо произвеждане на страната, по данни на Световната банка.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР