В понеделник председателят на Федералния резерв Джером Пауъл положи клетва

...
В понеделник председателят на Федералния резерв Джером Пауъл положи клетва
Коментари Харесай

Нов мандат за Джером Пауъл начело на Федералния резерв

В понеделник ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл постави клетва за втория си четиригодишен мандат като началник на централната банка на Съединени американски щати, се показва в изказване на Фед, съобщи БНР.

Пауъл, който беше номиниран от президента на Съединени американски щати Джо Байдън през ноември 2021 година и получи утвърждение от Сената през май тази година, ще остане отпред на Фед до 15 май 2026 година, се споделя още в известието.

Клетва поставиха и Лаел Брейнард като нов заместник-председател на Фед и двамата най-нови членове на Съвета на шефовете на Фед - Филип Джеферсън и Лиза Кук, като и двамата са чернокожи икономисти, показва Ройтерс.

Кук е първата чернокожа жена, която в миналото е служила в борда на Фед. Това е и първият път, когато ще има повече от един негър централен банкер в Фед едновременно.

Полагането на клетва значи, че шест от седемте места в борда на Фед са заети единствено седмици преди идващото постоянно съвещание на централната банка на 14 и 15 юни, на което се чака ново покачване на федералната фондов рента с 50 базисни пункта, защото Федералният запас се мъчи да укроти най-високата инфлация в Съединени американски щати от 40 години насам.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР