Имаме споделена отговорност да допринесем за опазването на мира в

...
Имаме споделена отговорност да допринесем за опазването на мира в
Коментари Харесай

Силяновска призова за еврологика без вето за интеграцията на Балканите в ЕС

" Имаме споделена отговорност да допринесем за опазването на мира в Европа, построяването на либерален, безвреден и проспериращ континент ", съобщи президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

Днес тя беше хазаин на срещата на върха на държавните и държавни ръководители в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

На форума присъстваше и гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис.

Силяновска акцентира, че общата цел на цяла Югоизточна Европа е да получи общо знаме – това на Европейския съюз.

" Въпреки безспорните достижения досега, следим закъснение на районното съдействие, изключително през последните години, заради стагнацията в европейската интеграция, незадоволителната инфраструктура и енергийна съгласуваност, демографското застаряване и всеобщата емиграция на младежи. Всичко това кулминира в съветската експанзия против Украйна, която е опасност за мира и стабилността, само че и за човешката и енергийната сигурност и продоволствената сигурност. " - добави македонският държавен глава.

Според президента доверието се гради посредством отвод от двойни стандарти и ценене на закона и справедливостта, правилата на интернационалното право, в това число невмешателство във вътрешните работи на страните.

" В подтекста на европейската интеграция това значи, че участниците в процеса от района би трябвало да упорстват за критериите от Копенхаген като само изискване за участие в Европейски Съюз. Ветото опонира освен на логиката на Европейския съюз, само че и на просперитета на целия район. Вместо да се блокираме, би трябвало да се държим по скандинавски, да си сътрудничим и да се поддържаме. " - сподели президентът Силяновска.

По отношение на европейските промени тя акцентира, че районът няма потребност от гола еврориторика, а от поредна еврологика.

" С други думи, имаме потребност от демократична политическа просвета, господство на закона и функционираща правова страна, човешки права и съществени свободи, експертна и способена администрация и конкурентоспособна стопанска система. И най-хубавият, най-ефективният метод за осъществяване на тези европейски преимущества са договарянията и участието. " - сподели още президентът на РСМ.

" За да бъде районното съдействие по-ефективно, би трябвало да продължи да се построява районна синергия сред процеси като Берлинския развой, Съвета за районно съдействие и процеса „ Брдо-Бриони “, изясни Силяновска.

Президентът на районен съд Македония чака, " без значение от следизборната констелация в Европейския съюз, разширението да остане в дневния ред на бъдещата Европейска комисия ":

" Това е значимо, тъй като разширението е геостратегическа инвестиция в мира, сигурността, стабилността и просперитета ".

Процесът на съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) стартира по самодейност на България през 1996 година На управляваната от България среща в София страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) сложиха основите на районното съдействие за основаване на атмосфера на доверие, добросъседски връзки и непоклатимост. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР