В Пловдив има стотици паметници и мемориални плочи, които би

...
В Пловдив има стотици паметници и мемориални плочи, които би
Коментари Харесай

Альоша FOREVER! Няма кой да го измести

В Пловдив има стотици монументи и мемориални плочи, които би трябвало да пазят духа и историята на града и в това време да притеглят туристите. Само в Цар-Симеоновата градина те са над 20. Вече 62 години обаче комунистическият Паметник на руската войска, по-популярен като Альоша, няма действителна конкуренция, когато приказваме за знаците на града. Братската могила от дълго време загуби борбата с времето, а статуята на Съединението не съумя да се трансформира в притегателно място, въпреки да е обвързвана с най-значимото историческо събитие с марка Пловдив. Според експертите, с цел да се трансформира един монумент в знак, е извънредно значимо мястото, на което е позициониран. Типичен образец за това е статуята на Мильо под стълбището на Каменица. Около него от години се води полемика. Някои са " за " закачливата статуя, други настояват, че надали е най-подходящо точно Мильо да посреща туристите на пъпа на Пловдив. Гостите на града обаче очевидно го харесват и без да се интересуват с какво тъкмо е важен Мильо, не пропущат да се снимат до него. И това е точно тъй като мястото за статуята е съвършено. Сега сходна полемика се разгаря и за най-новия паметник, който следва да бъде построен в Пловдив - " Пантеон на починалите във войните за национално обединяване ".

Патриотичната концепция за „ Пантеон на починалите във войните за национално обединяване “ бе стартирана от Инициативен комитет преди 2 години и половина. Ентусиастите оферират той да бъде вдигнат на Младежкия рид в зелената повърхност сред ул. " Любен Каравелов ", постройката на Стоматологичния факултет, бул. " Христо Ботев " и частния парцел до бензиностанцията.

Община Пловдив към този момент даде " зелена светлина " на тази самодейност със свое решение от септември 2018 година

Монументът ще е знак на поклонение пред починалите в петте войни за национално обединяване на България - Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международна, изясняват от групата. Идеята на инициативния комитет и в частност на скулптора и художника Жорж Трак е мемориалът да е с класическата външна форма на подкуполно пространство, той ще има пет входа, символизиращи петте войни за национално обединяване. Инициативата бе оповестена при започване на годината при отбелязването на 100-годишнината от борбата при Каймакчалан. Зад нея се сплотяват общественици и създатели, хора от разнообразни политически партии: с изключение на инж. Иван Тотев в комитета са кметът на града от 1999 година до 2007 година доктор Иван Чомаков, Амелия Гешева, Стефан Шивачев, Лука Станчев, бригаден военачалник Явор Матеев, Петър Мутафчиев, Захари Георгиев, Снежана Фурнаджиева, Георги Иванов - Жорж Трак, Койчо Русев, Димитър Манев и Димитър Севов. Прогнозната стойност на мемориала е сред 300 и 400 хиляди лв..

Идеята обаче срещна отпора на ландшафтните архитекти. Те приветстват патриотичния заряд, единствено че питат това ли е най-подходящото място за монумента? Задочният спор сред запалянковци и архитекти за следващ път повдигна въпроса: по какъв начин ситуираме паметниците си в градската среда. Дали ги слагаме случайно в пространството, или мислим по какъв начин те, напълно естествено, да се трансфорат в места на паметта и по едно и също време с това - в туристическа атракция.

Хасково ни бие с Богородица

Монументът на Богородица е една от 10-те аргументи да посетите Хасково, приканват туроператори. Хиляди туристи изкачват хълма Ямача, с цел да прегледат от близко пазителката на града. Атракцията е толкоз сполучлива и навръх мястото си, че даже влезе в Рекордите на Гинес като най-голямата в света скулптура на Дева Мария с Младенеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР