В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова

...
В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова
Коментари Харесай

Планът за действие при нова вълна от COVID-19 е готов, предстои да бъде огласен

В проекта на Министерството на здравеопазването за деяние при нова вълна от COVID-19 са обрисувани няколко критерия за въвеждането на съответни ограничения - брой инфектирани на 100 хиляди население, какъв % от пробите са позитивни, при избран брой инфектирани какъв брой в действителност са заболели и каква част от тези заболели имат потребност от болнично лекуване. Това изясни в изявление за БНР проф. доктор Мира Кожухарова, консултант на здравния министър и един от специалистите, работили по проекта.

По създание работата по документа е завършена. Финализираната му версия следва да бъде огласена.

„ Всички елементи, които би трябвало да включва този проект, са създадени от съответните специалисти “, посочи Кожухарова.

Планът разписва какво се прави при под 100 позитивни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, сред 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 позитивни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят главните функционалности на лечебните заведения – да вземем за пример травматологично или неврологично поделение, само че да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от главните им болести, по този начин и от коронавирусната зараза, сподели проф. Кожухарова в предаването „ Преди всички “.

Планът планува още персоналните лекари да бъдат по-оперативно включени, тъй като голямата част от хората с клинична картина умерено могат да се лекуват у дома, уточни тя.

Според Кожухарова учебните заведения наесен би трябвало да работят в естествен присъствен режим.

„ При необятно разпространяване на делта разновидността евентуално ще се наложи връщане към някои по-строги ограничения. Надяваме се по-късно да се популяризира този вид “, посочи още епидемиологът.

Целта съгласно Мира Кожухарова е да няма повече детайли на изненада, а нещата да бъдат авансово планувани, за разлика от предишното лято.

Планът планува няколко равнища на развиване на епидемиологичната конюнктура – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава. Ограничителните ограничения ще се постановат при усложняване на ситуацията:

„ Но не от вида на това затваряме градове, улици, махали и така нататък По-скоро на по-рационални противоепидемични ограничения счита Министерството на здравеопазването да заложи. “

Публични обекти и пространства ще се затварят единствено в последна потребност - доста огромни обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, добави Кожухарова.

Залага се на това, че хората въпреки всичко ще се имунизират, както и на това, че най-малко 1/3 от хората у нас са преболедували, акцентира още тя.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР