В петък привечер Антон Хекимян е в директорския си кабинет

...
В петък привечер Антон Хекимян е в директорския си кабинет
Коментари Харесай

Хайде, бе? Антон Хекимян папкал по 30 000 лв. на месец в bTV

В петък по здрач Антон Хекимян е в директорския си кабинет в bTV. Разписва регулярните молби за отпуски, взе участие в публицистичната „ планьорка ”, на която се прецизира реда на новините за централната емисия същата вечер, води диалози с водещите на главните публицистични излъчвания в събота и неделя, в това число и „ 120 минути ”, прецизира кои ще са гостите.

Разделя се с сътрудниците си малко след 18 часа, което е извънредно рано за него – като същински работохолик нормално стои най-малко до 21 часа в малкия екран, и се сбогува с регулярното: „ Хайде, до понеделник ”.

На идната заран – събота, 23 септември, в 9 часа, той се връща в малкия екран, където подава молбата си за овакантяване. Всички в малкия екран са в потрес. По ниските етажи потеглят клюки, че отива при съперниците в Нова телевизия. По обяд към този момент излиза наяве, че в действителност се впуска в доста по-голямо предизвикателство – влиза в политиката, макар че единствено година по-рано споделя в изявление, че тя не е за него и в никакъв случай не би го направил.

Доскорошният публицист Антон Хекимян, който при започване на седмицата изненадващо беше показан от ГЕРБ като претендентът на партията за кмет на София, е имал съществени търкания с управителния мениджърски екип на bTV, отговарящ за финансите на медията и това е измежду водещите аргументи, повлияли на решението му да одобри офертата на Бойко Борисов за влизане в огромната политика, твърди „ Уикенд “.

В понеделник сутринта 39-годишния известен водещ беше регистриран в Общинската изборна комисия (ОИК) като претендентът на ГЕРБ за кмет на София, откакто два дни по-рано – в събота, сензационно оповести в профила си в обществената мрежа Facebook, че напуща bTV, с цел да одобри ново предизвикателство.

От първата частна национална телевизия мълниеносно оповестиха, че одобряват с „ неотложен резултат “ отдръпването му, а малко след формалното показване на Хекимян като претендент кмет на София, от управата на bTV излязоха с декларация до медиите, че се разграничават от досегашния си началник на новините и настоящите излъчвания, че са спрели достъпа му до нюзрума на bTV и че се вкарват „ редица ограничения, които да бъдат приложени през идния избирателен сезон, за да отбрани името и репутацията на малкия екран като една от най-обективните и надеждни медии в България “.

Заетата оправдателна поза на висшия мениджърски екип на bTV обаче единствено ускори медийния и публичен залп както против малкия екран, по този начин и против Антон Хекимян – чуха се ненапълно обективни обвинявания за дългогодишния медиен комфорт, обезпечаван от bTV и от подчинените на Хекимян на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Източници от нюзрума на bTV разкриха, че е доста допустимо Антон Хекимян да е бил поканен още преди месец и половина от Борисов за кмет на София макар изказванието на досегашния шеф на отдел „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в малкия екран, че е получил офертата от Бойко преди седмица.

„ Още от средата на месец август в малкия екран се мълвеше, че Антон е пред овакантяване. Той имаше съществени търкания с висшия мениджърски екип на bTV, управителен от германеца Ралф Бартолейт – началниците въобще не бяха удовлетворени от рейтингите на настоящите излъчвания и утринния блок и от развиването на интернет платформите на bTV.

Докато Антон Хекимян беше в отпуск, се заприказва, че доста постоянно е засичан в компанията на Десислава Атанасова и на Томислав Дончев. Тогава се предполагаше, че се среща с тях по отношение на отразяването на идните локални избори, на никой не му хрумна даже, че Антон ще бъде изборът на Бойко Борисов за кмет на София “, споделя редактор от новинарския екип на bTV.

Според самопризнания на други публицисти от малкия екран, от пролетта насам е имало недоволство против Антон Хекимян във висшия мениджърски екип на bTV, като най-сериозна била борбата с Тонислав Попов – основен финансов шеф и изпълнителен шеф на „ Би Ти Ви медиа груп “.

Босът в сянка Тонислав Попов редовно отхвърлял предложенията на Хекимян за увеличение броя на щата на кореспонденти и редактори и за гладко нарастване на заплатите и хонорарите на работещите в нюзрума. Исканията на Хекимян за отваряне на кореспондентски бюра на bTV в някои регионални градове също не били задоволени.

Срещу новоизлюпения политик и досегашен шеф на новинарския отдел имало намеци за „ чалгаризация на малкия екран “, и фаворизиране на хора от приятелския кръг на Хекимян.

Реклама

Критиките на висшите мениджъри били ориентирани главно към водещите на утринния блок Златимир Йочев и Биляна Гавазова, които не събирали огромен ефирен рейтинг, против несъразмерното лансиране на синоптичката Натали Трифонова и неуместните й минижупи, както и против нежеланието на Антон Хекимян да пенсионира като водещ на централната осведомителна емисия Юксел Кадриев.

„ Някои от административните шефове на bTV считат, че Юксел към този момент не става за водещ на новините поради влошеното му зрение, което не му разрешава да чете добре текстовете от аутокюто.

Тази пролет, който стана известно, че Кадриев живее в общинско жилище в София като извънредно нуждаещ се, за което заплаща по 80 лв. месечен наем, от управата на bTV Ви желаеха от Хекимян да преразпредели Юксел като водещ единствено на обедните излъчвания вести и да бъдат наложени други за водещи.

Антон изрично отхвърли да раздели двойката Юксел Кадриев – Виктория Петрова, която е наричана „ герберска “ поради дългогодишната фамилна връзка на Виктория Петрова с Красен Кралев от ГЕРБ и поради общинското жилище на Кадриев, обещано му от партията на Бойко Борисов “, споделя дълготраен чиновник в bTV.

Хекимян имал търкания и с назначената единствено преди 3 месеца за шеф „ Продажби “ на „ Би Ти Ви медиа груп “ Велимира Петрова, която опитвала да постанова мека цензура и да притиска началникът на новините и публичните излъчвания репортерите от малкия екран да не се задълбочават в „ здравните “ тематики и далаверите в лечебните заведения и Здравната каса поради големия брой реклами на лекарствени артикули, които съставяли почти 30% от приходите от реклами на медиата.

„ През последните месеци имаше индикации, че Антон Хекимян може да бъде заменен като началник на новините поради някои негови противоречиви решения. Босовете на bTV като че ли сами го тласнаха към решението да напусне малкия екран посредством основаването на тежка работна атмосфера и условието на ежеседмични отчети за работата му “, признал чиновник на bTV.

Други считат, че Антон просто е „ прегрял ” на поста си. Той съвсем не употребил отпуска и работел 6 дни седмично по 12-13 часа дневно. Бил истински работохолик – заран идвал в 8 и си тръгвал в 21 часа вечерта, наложително се отбивал в редакцията и в един от почивните дни. „ Наистина даваше всичко от себе си, само че резултатите на новините не бяха положителни и рейтингите падаха.

Просто той не съумя да се оправи като шеф – беше добър водещ, само че неприятен админ и не съумя да сътвори добра креативна атмосфера. Освен това беше обществена загадка, че е привързан и се стремеше някои тематики, уличаващи ГЕРБ, да не стигат до ефир, или най-малко да бъдат по-меко поднесени ”, споделя дългогодишна кореспондентка от малкия екран.

Антон Хекимян размени Венелин Петков като началник на „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в bTV през ноември 2020 година, малко откакто малкия екран беше добита от чешкия фонд PPF на ексцентричния милиардер Петр Келтер.

Впоследствие Келнер почина в злополука с хеликоптер по време на ски почивка в Аляска, а при започване на 2023 година се случи огромна управническа рокада на върха на малкия екран. Тогава изпълнителният шеф и покровител на Хекимян – Мартин Швехлак, беше сменен с германецът Ралф Бартолайт, който всички в нюзрума на bTV сочат като „ душмаминът на Антон Хекимян “.

Твърди се, че едно от първите дейности на Ралф Бартолайт като началник на частната телевизия е било обвързвано с усъвършенстване на разноските на медиата – т.е., орязване на парите за авторско новинарско и публицистично наличие. Заплатата на Антон Хекимян не е била поставяна под въпрос. Като шеф на новинарския отдел на bTV роденият в Стара Загора публицист е получавал по 30 000 лв. месечно заплащане. Отделно взимал и годишен бонус в размер на 50 бона.

„ Хекимян избра да направи ефектен трансфер в политиката по образеца на предшественика си и собствен първи наставник в bTV – Николай Бареков, вместо да си остане на управителния пост с високата заплата и след няколко месеца да бъде сменен с различен от новия шеф на малкия екран Ралф Бартолайт “, разясняват в bTV изненадващото прекосяване на Антон Хекимян от „ другата страна на барикадата “.

Съмнително е, че Антон Хекимян ще бъде идващият кмет на София. Според социолозите кандидатурата му не трябва да бъде подценявана и възможностите му да наследи Йорданка Фандъкова не са оскъдни. Дори и да не стане кмет на столицата обаче, той сигурно ще е в Общинския съвет.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР