В петък последните американски войници напуснаха авиобаза Баграм в Афганистан,

...
В петък последните американски войници напуснаха авиобаза Баграм в Афганистан,
Коментари Харесай

САЩ оставят Афганистан там, където го намериха – в ръцете на талибаните

В петък последните американски бойци напуснаха авиобаза Баграм в Афганистан, която в миналото е била дом на десетки хиляди американски бойци.

Изтеглят се още 7000 бойци от НАТО, както и почти 6000 американски контрагенти, някои от които са от решаващо значение за поддържането на хеликоптерите и самолетите на афганистанските военновъздушни сили. Тъй като единствено 650 американски бойци остават да пазят американското посолство в Кабул, Съединени американски щати оставят афганистанското държавно управление единствено да се бори против талибанските сили.

Заглавието в съботния " Ню Йорк Таймс " разтръби: " Съединени американски щати напущат последната база в Афганистан, като на процедура завършват 20 години война. " Но това заглавие е типичен образец за неправилната концепция, че изтеглянето на американските войски ще докара до мир.

Всъщност афганистанската война евентуално ще ескалира.

Дори командващият американските войски в Афганистан военачалник Остин " Скот " Милър съобщи обществено във вторник, че Афганистан е изправен пред опцията за пагубна революция. Оттеглянето на американските войски на процедура дава на талибаните дълго чакана победа, защото получават все по-голям надзор в Афганистан. Повече от една четвърт от 421-те области на страната към този момент са завладяни от талибаните, а разследващата общественост на Съединени американски щати стигна до заключението, че афганистанското държавно управление може да рухне единствено шест месеца след изгубването на американските сили.

По думите на френския общественик Шарл Морис дьо Талейран „ Това е по-лошо от закононарушение, това е гаф “.

Но този гаф идва отдавна; всеки президент на Съединени американски щати след Джордж Буш или се е опитал да ограничи американската роля в Афганистан, или да се измъкне напълно.

Единственото нещо, което е поредно във връзка с метода на Съединени американски щати в Афганистан, е неговата променчивост.

Повече от половин десетилетие в Белия дом се водят добре рекламирани диалози за евакуиране от Афганистан. И имаше години на безполезни „ мирни “ договаряния с талибаните, които завоюваха повече на масата за договаряния, в сравнение с в миналото са печелили на бойното поле. Тези договаряния също бяха извършени съвсем напълно без принос от демократично определените афганистански държавни управления.
 Руските граничари нащрек поради обстановката в Афганистан Руските граничари нащрек поради обстановката в Афганистан
Руските военни и гранични чиновници ще наблюдават утежняването на обстановката в граничните райони на Афганистан и ще вземат подобаващи решени...

И в този момент, след 20-годишна война, Съединени американски щати оставят Афганистан там, откъдето всичко е почнало: сякаш талибаните са подготвени да управляват огромна част от Афганистан. Малко след 11 септември администрацията на Буш изпрати дребен контингент от американски специфични сили и чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ в Афганистан, с цел да изкорени водачите на Ал-Кайда, възнамерявали офанзивата против Съединени американски щати. Подкрепени от големи американски военновъздушни сили и съюзени с огромни афганистански милиции, те смъкват талибаните единствено за три месеца.

Това беше една от огромните победи на американската неконвенционална война, само че обезпечаването на мира се оказа по-трудно от свалянето на режима, поука, че Съединени американски щати ще научат още веднъж в Ирак през 2003 година (пак при Буш) и в Либия през 2011 година (този път при президента Барак Обама ). След свалянето на талибаните, тогавашният министър на защитата на Съединени американски щати Доналд Ръмсфелд, който умря във вторник, искаше да резервира дребна диря в Афганистан.

Първоначалното разполагане на американски бойци в Афганистан беше една от най-малките мироопазващи сили на глава от популацията от всички американски постконфликтни разполагания на войски след Втората международна война.

Ръмсфелд също беше натрапчиво съсредоточен върху Ирак. На 12 декември 2001 година същия ден, в който Ръмсфелд беше осведомен за неотдавна обновения проект за навлизане в Ирак - водачът на Ал-Кайда Осама бин Ладен избяга по време на борбата при Тора Бора в Източен Афганистан. Към 2007 година стана ясно, че талибаните се прегрупират в Афганистан. Имаше зараза от самоубийствени атентати и по времето, когато президентът Барак Обама встъпи в служба през 2009 година, това, което се разглеждаше като „ положителната война “ - за разлика от неправилната война в Ирак - вървеше зле.

На 1 декември 2009 година Обама пътува до Американската военна академия в Уест Пойнт, Ню Йорк, с цел да произнесе основна тирада на своето президентство. Там той разгласи, че 30 000 нови бойци ще нахлуят в Афганистан, само че медиите се концентрираха върху обстоятелството, че Обама даде обещание да стартира да ги прибира вкъщи в средата на 2011 година
 Съединени американски щати ще изтеглят войските си от Афганистан до края на август Съединени американски щати ще изтеглят войските си от Афганистан до края на август
Съединени американски щати разчитат изтеглянето на американските войски от Афганистан да завърши до края на август. Това съобщи в петък на брифинг говорителка...

За талибаните главното от речта на Обама не беше приливът на войски, а датата на отдръпване.

Към края на втория си мандат Обама съществено обмисляше да извърши обещанието си да изтегли всички американски войски от Афганистан. В края на краищата той се беше заел с заричане да се отдръпна от войните на Америка. Но фиаското, което се разпростра в Ирак след изтеглянето на американските войски през 2011 година (операция, ръководена от тогавашният вицепрезидент Джо Байдън), надвисна над всяка полемика за афганистанско евакуиране. Случилото се в Ирак способства за вакуум, който породи Ислямска страна (ИДИЛ) и никой не искаше повтаряне на това в Афганистан.

Докато Обама искаше да се отдръпна, това щеше да остави на наследника му Доналд Дж. Тръмп малко еластичност за маневриране. През последните няколко месеца от президентството си Обама разгласи, че в Афганистан ще останат 8 400 бойци.

Най-спорното външнополитическо решение от първата година на ръководство на Тръмп беше какво да направи за Афганистан. От едната страна имаше лагер „ Америка преди всичко “, който включваше основния пълководец на Тръмп Стив Банън, който искаше да изтегли американските войски. От друга страна бяха тези като съветника по националната сигурност генерал-лейтенант Х.Р. Макмастър, който вярваше, че слагането на повече американски войски в Афганистан ще попречи на завладяването от талибаните, което ще докара Афганистан до това да играе ролята на леговище на Ал-Кайда и други джихадистки терористични групи.

Тръмп остава уверен, че Афганистан е на вятъра начинание, само че той е уверен от Макмастър и Пентагона, че единственото нещо, което е по-лошо от това да остане в Афганистан, е да го напусне напълно. Тръмп прикани за увеличение на войските в Афганистан и броят на американските сили набъбна до 14 000 до края на 2017 година Но Тръмп в никакъв случай не се усещаше удобно с това решение и в последните си месеци на поста той разгласи, че всички американски войски ще изоставен Афганистан до Коледа 2020 година Ключовата дата пристигна и си отиде и Тръмп остави минимум 2500 бойци в страната, до момента в който администрацията му подписа договорка с талибаните за цялостно евакуиране до май 2021 година
 Съединени американски щати нанесоха удари с дронове в Афганистан Съединени американски щати нанесоха удари с дронове в Афганистан
Съединени американски щати нанесоха удари с безпилотни летателни апарати в провинциите Баглан и Кундуз в северната част на Афганистан. Това се случи преди сре...

В последна сметка решението на Байдън е да приключи изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан.

Можеше ли да е имало различен метод? Може би. Би могло да бъде по-политически и финансово по-устойчиво „ да се употребява по-малко и по-дълго “ в Афганистан, като се държат няколко хиляди американски бойци в страната, фокусирани върху антитерористичните интервенции и поддръжка на афганистанската войска, като в същото време се подчертае уговорката на Съединени американски щати да останат в Афганистан дълго период. Този ангажимент би повишил морала на афганистанското държавно управление и военните и би подкопал визията на талибаните, че те могат просто да изчакат американците - което и направиха.

Сега, когато Байдън най-сетне направи това, което двамата предходни президенти съществено обмисляха, евентуалният резултат е Афганистан да влезе в интензивна революция - и всяка джихадистка терористична група в света ще откри подобаващ дом в последвалия безпорядък.

……………………

Питър Берген, CNN
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР