В пъти по-големи колони с чакащи камиони, още по-трудно преминаване

...
В пъти по-големи колони с чакащи камиони, още по-трудно преминаване
Коментари Харесай

Две години блокаж на Дунав мост заради ремонт - трафикът минава в едното платно

В пъти по-големи колони с чакащи камиони, още по-трудно прекосяване на границата и изобщо повсеместен блокаж на трафика следва да се случи при " Дунав мост " до Русе. Причината е дълго чакан ремонт, който би трябвало да подмени износения асфалт, безбройните неравности и дупки от българската страна на моста. Румънската беше ремонтирана през 2015 г.Съоръжението, издигнато още през 50-те години на предишния век, е надхвърлило неведнъж потенциала си да понася тежкия трафик, а главен ремонт до момента по този начин и не му е юридически. След повече от една година разработване на техническия план, Агенция " Пътна инфраструктура " най-сетне разгласи за избор на реализатор за главен ремонт на моста сред Русе и Гюргево на път I-2. От нея излиза наяве, че ремонтните действия ще продължат най-малко две години, а през това време трафикът ще се пропуща етапно единствено през едно платно за придвижване. И защото ферибот там няма, това значи големи тапи, стопански загуби за транспортните оператори, по-труден достъп до летището в Букурещ и изобщо нова преграда сред България и Румъния. Но ще има и печеливши - в града. Все отново оттова минават по 1200 камиона дневно в посока.

В пъти по-големи колони с чакащи камиони, още по-трудно прекосяване на границата и изобщо повсеместен блокаж на трафика следва да се случи при " Дунав мост " до Русе. Причината е дълго чакан ремонт, който би трябвало да подмени износения асфалт, безбройните неравности и дупки от българската страна на моста. Румънската беше ремонтирана през 2015 година

Съоръжението, издигнато още през 50-те години на предишния век, е надхвърлило неведнъж потенциала си да понася тежкия трафик, а главен ремонт до момента по този начин и не му е юридически. След повече от една година разработване на техническия план, Агенция " Пътна инфраструктура " най-сетне разгласи за избор на реализатор за главен ремонт на моста сред Русе и Гюргево на път I-2. От нея излиза наяве, че ремонтните действия ще продължат най-малко две години, а през това време трафикът ще се пропуща етапно единствено през едно платно за придвижване. И защото ферибот там няма, това значи големи тапи, стопански загуби за транспортните оператори, по-труден достъп до летището в Букурещ и изобщо нова преграда сред България и Румъния. Но ще има и печеливши - в града. Все отново оттова минават по 1200 камиона дневно в посока.

В момента също тече ремонт на " Дунав мост ", откакто преди две седмици дефектира гребовидна фуга на хоризонталната част на мостовото оборудване, което затрудни прекосяването през българо-румънската граница и докара до близо 10-километрова колона от коли по бул. " България " в Русе. Миналата сряда пък се стигна до злополука на камион на моста, поради превишена скорост и недостатък на една от фугите. Това докара до прекъсване на придвижването за 4 часа всяка нощ, защото по това време от денонощието натовареността на граничния пункт е по-малка. За първи път в историята - главен ремонт на Дунав мост Основен ремонт на " Дунав мост " досега не е осъществяван. Преди повече от 22 години е правено подсилване на фугите, а през 2011 година е сменена хидроизолацията и асфалтовата настилка, показват от АПИ.

Техническият план планува главен ремонт на оборудването, цялостна замяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови защитни огради, ограничаващи системи, маркировка и т. н. Трасето на българска територия е с обща дължина 1057 метра и има две ленти за придвижване. Важно конкретизиране е, че жп маршрута по моста не е в обсега на настоящия ремонт и зависи от НКЖИ.
Реклама
Кандидатите могат да подават предложения до 28 септември 2023 година, а прогнозният период за осъществяването на ремонта е 730 календарни дни. Той ще стартира да тече директно след сключване на контракт с изпълнителя. Ако няма обжалвания е допустимо това да се случи още в края на тази година.

Индикативната стойност на поръчката е близо 21 млн. лв. без Данък добавена стойност и не е пределна. Сумата обаче не наподобява внушителна на база скорошния ремонт от румънската страна, който бе за 30 млн. евро. (през 2015 г.) и огромната инфлация оттогава в строителния бранш. Което допуска, че ще се вършат единствено козметични усъвършенствания.

Изпълнението ще се финансира от държавния бюджет. Планирано е поръчката да се извършва по стратегия " Основен ремонт ". Като главен аршин за възлагане се показва " стопански най - преференциалната оферта ".

Очаква се претендентите да имат и нужния потенциал за работа по тези действия и опит с сходни планове. Как ще се ръководи трафика Русенци още помнят компликациите при ремонта на румънската част на моста преди 8-9 години. Тогава трафикът бе мощно усложнен, опашките стигаха околовръстното на града, а доста от пасажерите постоянно изпускаха полети от Букурещ поради неприятно ръководство на трафика.
Реклама
Сега обаче обстановката може да е даже по-лоша тъй като пътникопотока и товаропотока е повишен доста (достига приблизително към 1200 ТИР-а в посока на ден) и е още по-затруднен след началото на съветската инвазия в Украйна. По неофициална информация на " Капитал " от гранична полиция в Русе, при осъществяването на ремонтните действия няма да се стопира напълно придвижването по Дунав мост, само че ще се провежда единствено в едната лента. През 10-15 мин ще се пускат преминаващите във всяка посока. Бъдещият реализатор ще би трябвало да спомага за образуване на трафика по време на дейните ремонтни действия през денонощието, а по-късно ще се поема от Гранична полиция.

За пренасочване на трафика не може да се приказва, тъй като той е голям и никой различен пункт не би могъл даже отчасти да го поеме. В същото време, Министерски съвет още се бави с разрешението на стартирането на фериботната линия Русе- Гюргево, споделят още от Гранична полиция. Колкото до " Дунав мост 2 " при Видин - там казусът е с довеждащата инфраструктура. Пътят Ботевград-Видин към момента се построява и пренасочването на тировете натам единствено може да забави стартирането му.

А, който и сега е претъпкан, ще остане единствената опция за " буфер " на непостижимия трафик, който ще се образува към границата.
АПИ търси и строители за две трасета на " Хемус " и " Тракия " Агенция " Пътна инфраструктура " разгласи и друга за реализатор на строителния контрол при главния ремонт на близо 23 км от път I-1 София - Ботевград и на 58,58 км от път I-8 София - Пловдив. Обществената поръчка е в две обособени позиции, а общата й планирана стойност е малко над 4 млн.лв. без Данък добавена стойност. Срокът за подаване на офертите е до 26 септември т. г.В първата обособена позиция е осъществяването на строителен контрол при главния ремонт на сектор от път I-1 София - Ботевград от 214-ти км, в региона на с. Чурек, до пътен възел " Яна ", при 237-ми км. Първокласният път е значима заместваща инфраструктура на Автомагистрала " Хемус " в сектора София - Ботевград и единствена пътна връзка за дребните обитаеми места със столицата и Ботевград. Индикативната стойност на поръчката за контрол е 1,2 млн. лева без Данък добавена стойност и не е пределна.Във втората обособена позиция е осъществяването на строителен контрол при главния ремонт на 58 км от път I-8 София - Пловдив, в правата от Нови Хан до Костенец /от 89-ти до 147-ми км/. Пътят е заместваща пътна инфраструктура на Автомагистрала " Тракия " от извънредно значение за пътните връзки сред София, Пазарджик и Пловдив. Трасето минава през обитаемоте места гр. Нови Хан, с. Вакарел, гр. Ихтиман, с. Мирово и гр. Костенец. Прогнозната стойност на поръчката е за малко над 3 млн. лева без Данък добавена стойност и също не е пределна.В момента АПИ организира и социална поръчка за избор на реализатори за актуализация на техническите планове за съществени поправки и строителство на двата сектора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР