В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да

...
В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да
Коментари Харесай

ПП и ДПС се гушнаха покрай Христо Грозев

„ В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на чуване в комисията по външна политика. “ Това разяснява във фейсбук депутатът от „ Продължаваме промяната “ Даниел Лорер във връзка новината от през вчерашния ден, че Русия е оповестила за търсене проверяващия публицист Христо Грозев. Досега външният министър Николай Милков не е коментирал проблема.

С сходно искане още веднъж във фейсбук се изяви и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

„ Движение за права и свободи декларира, че българската страна изрично би трябвало да пази своите жители и упорства за изясняване на случая с журналиста Христо Грозев. Външният министър би трябвало да реагира неотложно. Защитата на главните свободи и цивилен права, правото на отстояване на справедлива журналистическа позиция са едни от главните цели на Движение за права и свободи и ние няма да спрем да пожелаваме държавните институции да бъдат дейни. Движение за права и свободи, като част от европейското демократично семейство, ще упорства за обща европейска позиция по случая “, написа водачът на Движение за права и свободи.

Грозев, прочут с следствията си в Bellingcat, бе разгласен за федерално търсене, като в картата в базата данни на съветското Министерство на вътрешните работи написа, че българският жител Грозев се търси „ по член Наказателен кодекс “. В какво тъкмо е упрекнат, не се прецизира. РИА „ Новости “ заяви, че Грозев се търси за „ разпространяване на фейкове за съветската войска “.

В Bellingcat екипът на Грозев разследваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи съществени разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Организацията бе оповестена за задграничен сътрудник през лятото, а активността й – за нежелана в Руската федерация.

До българското външно министерство към този момент има парламентарен въпрос от Божидар Божанов (ДБ) дали ще извикат съветската посланичка Елеонова Митрофанова за пояснение за какво Русия търси български публицист. „ Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за интервенциите на сътрудници на съветските служби в Европа, само че на такова деяние би трябвало да се реагира остро “, разяснява Божанов в обществените мрежи.

И ГЕРБ РЕАГИРА

След Демократична България и Политическа партия, ГЕРБ също реагира. „ Руският дипломат в България да бъде извикан в Министерството на външните работи поради случая с българския жител и публицист Христо Грозев! Настояваме българските управляващи да реагират остро на опита за заплашване и разпра с Христо Грозев!

България не би трябвало да подминава случая с Христо Грозев с безмълвие! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни сътрудници и ще дадем публичност към всички европейски институции! “, се споделя в позицията на партията, огласена посредством Facebook страницата на водача й Бойко Борисов.

ИДЕЯ

Митрофанова би трябвало да бъде оповестена за търсене в България, оповестиха пък Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. „ Ние идваме! “ се обръща към прокуратурата и българските правораздавателни органи за търсене на лицето Елеонора Валентиновна Митрофанова, родена на 11 юни 1953 година във Волгоград, Русия, по отношение на осъществяване на хипотетично закононарушение по Глава 1 от Наказателния Кодекс.

Реклама

Действията на същата допускат прикриване или затаяване на информация, по отношение на дейностите на шпионска мрежа на територията на Република България, във щета на държавните ползи и националната сигурност на страната “, оповестиха двамата.

ХИПОТЕЗА ЗА ЧЕРВЕНА БЮЛЕТИНА

„ Възможно е Русия да издаде по този начин наречената „ алена бюлетина “ за Христо. Това е едно от средствата, които Москва употребява, с цел да тормози тези, с които тя не е съгласна. изцяло е допустимо това да се приложи и против Христо Грозев “. Това мнение изрази пред NOVA Йордан Цалов – колега  на оповестения за федерално търсене от Русия български публицист Христо Грозев, който също е част от екипа на проверяващия уебсайт „ Белингкат “.

По думите на Цалов Грозев ще бъде в сигурност от гледнa точка на неговото задържане и предаване на Москва. „ Ние всички сме жители на Европейски Съюз. Не имам вяра неговите права да не бъдат предпазени в Европа. Пътуването в чужбина обаче ще става все по-трудно, каквато вероятно е и задачата на Русия “.

ПОЗИЦИЯ

Асоциацията на европейските публицисти – България упорства българските управляващи неотложно да реагират на новината, че Грозев е разгласен за търсене от съветското държавно управление, заяви организацията. Тя припомня, че в компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да стачкува против дейностите пред съветския дипломат.

„ Настояваме също по този начин българската прокуратура да изнесе неотложно настояща информация за развиването на всички следствия по разкритията на „ Белингкат “, а точно дейностите на сътрудници на ГРУ на българска територия, опита за ликвидиране на предприемача Емилиян Гебрев, сина му и чиновник на компанията на Гебрев през 2015 година “, се споделя още в позицията на АЕЖ.

И ГЕШЕВ С ПОЗИЦИЯ

В профила си в „ Туитър “ основният прокурор Гешев разяснява, че „ България съблюдава главните европейски полезности като господство на закона и правата на индивида. Това изключва наказателно гонене по политически аргументи на проверяващи публицисти за тяхната работа в полза на демокрацията “.

Той е илюстрирал поста си със фотография на Грозев, когато получава премия за следствията си през ноември 2022 година от интернационална журналистическа организация. Досега никой не е желал мнението на Гешев по въпроса.

Докато по другия проблем с американския конгресмен Дейвидсън, който разгласява писмо до американския финансов министър против Гешев, който спъва глобите по „ Магнитски “, основният прокурор продължава да мълчи четвърти ден.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР