В първите дни на януари цените на най-масовите вина и

...
В първите дни на януари цените на най-масовите вина и
Коментари Харесай

Скъпият ток вдигна цените на алкохола

В първите дни на януари цените на най-масовите виновност и спиртни питиета скочиха приблизително с 10%. Очакванията са алкохолът да продължава да нараства поради разноските за произвеждане, логистика и продажба. Според сметките на сектора през последната година внезапно нагоре са тръгнали цените на главните първични материали като стъклени бутилки, тапи, етикети, картонени опаковки и алуминиеви кенчета.

" Средният клас алено вино, което аз употребявам, предходната година беше към 11 лв.. В момента цената му е над 13 лв. – към 3 лв. нагоре. При уискито също следя скок: едно от най-масовите – 700 грама беше към 17 лева, сега е 23-24 лева бутилката ", изяснява потребителят Здравко Рачев, съобщи Нова телевизия.

От началото на годината цените на алкохола в магазините вървят гладко нагоре, регистрират и търговците. Повече – при виновността, по-малко при спиртните питиета. " Миналата година човек можеше да си купи вино с високо качество за 17-18 лева, до момента в който сега – хубаво вино под 25 лева човек мъчно може да откри ", жалва се търговецът на алкохол Стамат Барантиев.
Производство зависи от електрическата енергия


Всеки растеж в цените на горивата, тока и природния газ се усеща и в маза в петричкото село Капатово – от брането на гроздето, през производството на вино и логистиката на бутилките, до крайния консуматор. " Ние използваме хладилна централа, с цел да направляваме температура на ферментация и тя работи на цялостна мощ. Имаме преса за мачкане на грозде, имаме помпи, машини за ронене, за смилане на грозде – всичко това всеки ден работи най-малко по 6-8 часа, а хладилната централа – 24/7 – тогава бележим пикови консумация на ел. сила ", разяснява Кирил Иванов, технолог във винарска маза.

Според Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара повишението на цените се дължи на зависимостта от електричеството за произвеждане, бутилиране и даже логистика. От сектора пресмятат, че разноските за сила за обособените производители на вино са нарастнали сред 3 и 4 пъти.

Рязък скок на разноските за ток регистрират и в масивите край Тракийската равнина. " Всяка маза в края на януари-началото на февруари започва бутилирането на белите виновност от предходна годишна продукция. Това значи, че ни би трябвало огромно количество ток, който да задвижи нашата бутилираща линия ", споделя производителят Злати Златев.
" Налага се да повишим цените "


Заедно с по-високите сметки за ток, нагоре вървят и цените на консумативите, които се употребяват в производството на бутилките с вино, регистрират производителите – бутилки, кашони, тапи и различен вид консумативи са поскъпнали с сред 15 и 30%. Проблем има освен с по-високите цени на суровините, само че и с доставката им. Тъй като поради пандемията логистиката и превозът им стават все по-трудни.

" В момента сме притиснати и ни се постанова да повишим цените. Същото е при повече от сътрудниците. Някои го вършат по 2-3 пъти по 3-4%, други – при започване на годината – усилваме с 10-12%, а някои по-редки виновност – с 15%. При всички случаи растежът е двуцифрен на целия пазар ", изяснява Златев. Кирил Иванов пък счита, че повишението в цените е приблизително от към 15% на бутилка.

Производители предвиждат, че виното ще продължи да нараства и ще доближи до над 20 на 100 по отношение на миналогодишните цени. Около 3 пъти по-високи разноски поради шоковия растеж при силата записват още производителите и вносителите на дестилирани питиета.

Затова и всеки стадий в производството на ракия, водка или уиски да вземем за пример става все по-скъп. Производството на спиртни питиета се оскъпява и поради затруднените доставки. " За огромно страдание, има възможност някой да остане без алкохол ", предизвестява търговецът Ралица Скорчева.

Всичко това тласка цената на спиртните питиета нагоре. Браншът прави опити самичък да поеме удара от по-високите разноски. Но към този момент. " Всички ние понижаваме % на облагата. Ако до този миг сме печелили 40 ст. от бутилка, все още печелим 32 ст. Правим спестявания от обществени акции, маркетинг начинания ", прибавя още тя.

Оттук нататък резултатът от шоковото повишаване на разноските ще се усети и от потребителите, безапелационни са от сектора. Някои производители даже към този момент подвигнаха цените на някои от най-масовите високоградусови питиета. По-сериозно се чака да е повишаването на бара в нощните заведения и заведенията за хранене, където сметките за ток са още по-големи.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР