В Париж приключи съдебният процес срещу обвинените в подготовката и

...
В Париж приключи съдебният процес срещу обвинените в подготовката и
Коментари Харесай

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж през 2015г.

В Париж завърши правосъдният развой против упрекнатите в подготовката и осъществяването на най-ужасната терористична офанзива в следвоенната история на Франция. Всички обвинени, като се изключи един, са приети за отговорни в тероризъм. Единственият оживял нападател Салах Абдеслам е наказан на пожизнен затвор.

При серия от набези на 13 ноември 2015 година починаха 130 души, а други 350 бяха ранени.

Съдът стартира през септември 2021 година По време на най-мащабния правосъден развой в актуалната история на Франция бяха показани над един милион страници с доказателства, 2 500 ищци дадоха показания, а 300 юристи се явиха в съда.

Обвиняеми по делото са 20 души, измежду които е и единственият оживял директен участник в нападението - Салах Абдеслам.

Всички останали директни участници в нападението, в това число ръководителят и уредникът, белгийският жител Абделхамид Абаауд, бяха убити, до момента в който оказваха опозиция на полицията.

Още 13 души са упрекнати в подготовката на нападението. Шестима от обвинените към момента се укриват и са съдени задочно.

Деветнадесет души бяха приети за отговорни за тероризъм, до момента в който обвиняването против различен обвинен - Фарид Харкаш - не беше доказано, защото той беше приет за отговорен за незаконен скрит план за осъществяване на машинация.

Салах Абдеслам е първият наказан. Съдът постановява, че той би трябвало да изтърпи цялата си присъда и няма да може да подаде молба за опрощение - това е една от най-тежките присъди в историята на актуалната френска правосъдна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР