В Париж и други френски градове се появиха дървеници, които

...
В Париж и други френски градове се появиха дървеници, които
Коментари Харесай

Нашествие на дървеници във Франция. Как да се пазим от тях?

В Париж и други френски градове се появиха дървеници, които провокираха вълна от инсектофобия и повдигнаха въпроси за здравето и сигурността по време на Олимпийските игри през идната година. 

Проблемът обаче не е неповторим, споделят специалисти - всяка година в края на лятото се появяват дървеници, като обяснението е обвързвано с доста пътувания, които хората подхващат през летните месеци. Така те постоянно придвижват в багажа си дървеници от дестинациите, на които са почивали, изяснява ентемологът Жан-Мишел Беренгер пред английския Би Би Си.

И въпреки всичко, за какво е толкоз огромно терзанието от дървениците? 

Параноята от дървениците

Ако в никакъв случай не сте имали взимане-даване с тях, несъмнено не знаете, че у пострадалите те провокират суматоха години и години след първичния контакт. Ухапване, което не наподобява напълно на захапване от комар? Дали пък не е дървеница? Няколко пъпки, изникнали близо една до друга? И това може да е от дървеници! На пода у дома инцидентно виждате някакво непознато, дребно насекомо? О, и това може да е дървеница, да! Хората, които в миналото са били хапани от дървеници, неведнъж напряко стават параноични за тях.

Изоставен матрак на улицата във френския град Марсилия - с предизвестие: " дървеници! ".Снимка: Nicolas Tucat/AFP

Тези паразити са изключително публикувани при започване на 20 век, след което за няколко десетилетия като че ли изчезват от сцената. Към края на 1990те години обаче те се завръщат с гръм и тропот. И са на всички места: освен в мърляви студентски общежития, само че и в шикозни хотели, скрити в използвани мебели, които купуваме по интернет или пък в куфара, по който са полазили от различен багаж в самолета. И бързо потеглят на поход за завладяване на цялото жилище.

4000 до 6000 % повече дървеници

" Има доста доказателства, че през последните години дървениците бързо се умножават ", споделя Хедър Линч от университета " Каледониан " в Глазгоу. А Клаудия Казиг от една компания за битка с вредителите счита, че през последните години броят на дървениците се е нараснал с 4000 до 6000 %.

Според Линч има няколко аргументи за този великански растеж, най-много, че хората пътуват доста повече, летят със самолети, преспиват в хотели и по този начин популяризират вредителите. Тя предизвестява още, че в последно време дървениците са доста по-устойчиви на препаратите, с които индивидът се пробва да ги унищожи. 

Как да познаем захапване от дървеница

Как да установим, че сме нахапани от дървеници? Ухапванията, подредени в една линия, са типично доказателство. Също по този начин: капчици кръв и черни петънца по чаршафите. Кръвта е от ухапванията, а петънцата са екскрементите да паразитите.

Откриете ли ги, незабавно събирайте чаршафите и проверявайте дюшеците. Непременно ги обърнете наобратно, тъй като дребните буболечки нормално се крият изпод. Откриете ли ги, спасението е единствено едно: да повикате службата за обезпаразитяване. Защото сами в никакъв случай няма да можете да се справите с дървениците.

Как се случва обезпаразитяването

Самото обезпаразитяване не включва единствено отрова. " Носим уреди и загряваме жилището до 60-70 градуса ", изяснява Казиг. Фирмата за обезпаразитяване образова и специфични кучета, които откриват дървениците.

За страдание единствено едно обезпаразитяване нормално не е задоволително. " Много е мъчно да ги откриеш. Крият се в контактите и в ключовете на лампите, крият се зад лайсните, промъкват с в преносимия компютър, във фотоапарата, даже в книгите в библиотеката. И могат да оцелеят цяла година, без да пият кръв ", изяснява Казиг.

Миниатюрните буболечки, чиито неприятни ухапвания можете да познаете по формата и разположението им по тялото, постоянно се придвижват в дома на човек през багажа му след пътешестване.Снимка: Sina Schuldt/dpa/picture alliance

На всичкото от горната страна дървениците снасят яйцата си из всичките тези скривалища. Така че може да се окаже следното: месеци наред сякаш ги няма, след това обаче се появява новото поколение…

Как да предотвратите настъпление на дървеници в дома си

Борбата против тези паразити по никакъв начин не е евтина. Най-добре е, несъмнено, буболечките да бъдат изгонени още през цялото време – или напряко наличието им да бъде предотвратено. След пътешестване незабавно сложете багажа си във ваната: когато изпълзят, дървениците не могат да се покатерят по гладките стени на ваната. Винаги добре проверявайте дюшека и самото легло откъм главата и деликатно гледайте за издайническите черни петънца – несъмнено, и за самите дървеници, които са едвам няколко милиметра огромни. Когато нощувате в хотел, постоянно прибирайте облеклата за пране в затворен плик или торба – в случай че нещо е оставено по пода, дървениците могат да го налазят. Едно проучване на университета в Шефийлд демонстрира, че миризмата на нечисти облекла изключително мощно притегля паразитите.

Най-доброто решение след пътешестване е да пандизите целия си багаж във фризера за 48 часа – по този начин дървениците сигурно ще измрат. Помага и да изперете всички облекла на 60 градуса. Казиг предизвестява обаче, че днешните икономични перални машини работят единствено няколко минути на 60 градуса, а това не е задоволително, с цел да бъдат убити паразитите.

На летището във Франкфурт на Майн можете даже да подложите багажа си на инспекция от подготвени кучета – това е първото летище в Германия, което предлага такава услуга. Тя се прави след авансово записване и коства 100 евро. Не е на ниска цена, само че в случай че дървениците обхванат в дома ви, тогава всичко ще ви излезе много по-скъпо. Да не приказваме за драмата и за суматохата, която за години наред ще си остане загнездена в главата ви.

***

Припомнете си и тази снимкова изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР