В официалния президентски портрет на Еманюел Макрон, който вече се

...
В официалния президентски портрет на Еманюел Макрон, който вече се
Коментари Харесай

"Юпитеровият" подход на Макрон към властта крие рискове

В формалния президентски портрет на Еманюел Макрон, който към този момент се намира във всяка френска община, се виждат два смарт телефона и издание на записките на Шарл дьо Гол.

Снимката цели да покаже млад, съвременен водач, който в това време е и наследникът на генерала, повел съпротивата против нацистка Германия по време на Втората международна война и основава Петата република през 1958.

Президентът култивира имиджа си от първия ден на мандата, когато на 14 май мина по " Шанз-Елизе " не в обичайна лимузина, а с боен джип. По-късно разгласява в " Туитър " фотография, на която се спуска с въже в нуклеарна подводница, а предходната седмица накара началника на генералния си щаб да подаде оставка поради рецензии към плануваните съкращения в бюджета.

Макрон употребява напускането на военачалник Пиер дьо Вилие, с цел да покаже, че няма да търпи противоречие от хората към себе си, и че е твърдо решен да наложи дисциплинираност в държавните разноски. Но в това време действието му разтревожи висшите военни и акцентира опцията тактиката му да има противоположен резултат, като го накара да наподобява властнически, държащ персонално да държи нещата под надзор и прекомерно сензитивен към рецензии.

" Еманюел Макрон доста държи да влезе в ролята на военачалник дьо Гол, през цялото време той схваща какво може да завоюва, в случай че персонално се обвърже със сферата на защита ", съобщи пред " Ройтерс " Жером Фурке от социологическата организация Ifop. " Но макар, че се показа добре на интернационалната сцена и [във Франция], като сподели, че зад кормилото стои мъж, не е ясно дали публичното мнение ще гледа на случая като образец за неговото умеене да взима решения, или като белег на авторитаризъм и признание на уязвимост ".

" Юпитеров " метод

Центристът Макрон целеустремено избра жанр, който го откроява от двамата му прародители – социалиста Франсоа Оланд и консерватора Никола Саркози. Според хора от щаба му, той счита техните мандати за цялостни с дефекти.

Оланд стартира мандата си от 2012 до 2017 като " естественият президент ", само че доста гласоподаватели смятаха, че отвореността му го кара да наподобява слаб. Спомените за неговия предходник Саркози са противоположни – за " хипер-президента ", чиито емоционален и от време на време недодялан темперамент му коства опцията за втори мандат.

39-годишният Макрон понижи контактите си с медиите, приключи неофициалните диалози, които Оланд харесваше, и анулира телевизионното изявление, което по традиция президентът дава в Деня на Бастилията, националния празник на Франция.

" Не желаеме да спрем [контактите с медиите] изцяло, само че считаме, че отговорността не идва наложително дружно с това, което няма да нарека бистрота, а ще нарека изцяло откриване на всеки един ход на президента ", сподели източник, непосредствен до Макрон.

В коридорите на срещи на върха Макрон също отхвърля да дава отговор на въпроси за правосъдните следствия на някои негови министри. Вместо това разгласява в " Туитър " и излъчва онлайн във " Facebook " материали, готови от личния му медиен екип.

 Макрон се ръкува със Саркози по време на гала за Дена на Бастилията. До Саркози е Оланд.
© Reuters

Макрон се ръкува със Саркози по време на гала за Дена на Бастилията. До Саркози е Оланд.

" От рисковата независимост при Оланд – когато вратите на Елисейския замък бяха отворени за медиите – минахме на тъкмо противоположното при Макрон, който желае да има цялостен надзор над наличието, което излиза от резиденцията на президента ", сподели Тома Генол политически анализатор от парижкия университет Sciences-Po.

Макар че той самият стана прочут по врема на мандата си на стопански министър с изявленията си в прорез с Оланд и отвън своите пълномощия, Макрон заглушава личните си министри. Те рядко се появяват по малкия екран и не дават отговор на въпроси, когато излизат след седмичните срещи на кабинета в Елисейския замък. Вместо това бързат през двора към колите си, без да обелят дума.

Макрон даже ревизира интервютата на някои министри, в това число едно на опитния си външен министър, съгласно осведомен източник. Също по този начин е лимитирал до 10 броят чиновници на персоналния кабинет, които всеки министър може да има. По този метод е орязал политическата автономност на министрите и ги е предиздвикал да разчитат повече на хора от администрацията.

" Членовете на екипа съставляват армията на един министър. Той отстрани всичко политическо от политиката, технокрацията стегна своята хватка ", съобщи пред " Ройтерс " някогашен държавен консултант от социалистите. Освен това Макрон стартира обзор на представянето на 180 ръководители на административни департаменти, чиито оставки могат да бъдат поискани до края на годината.

Парадокс

Трябва да се означи, че Макрон към този момент съумява да избегне експлоадирането на обществени различия сред министрите си – каквито помрачиха първите години от мандата на Оланд – макар обстоятелството, че екипът му идва от целия политически набор.

Той в общи линии сдобри шефовете на огромния бизнес с държавното управление, и договарянията за неговата про-бизнес трудова промяна към този момент вървят безпрепятствено, без гневните митинги, които имаше при Оланд.

Засега обществото утвърждава и представянето му на международната сцена – от общественото укоряване на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по отношение на климатичната му политика, до методът, по който той да гостува на Макрон за Деня на Бастилията, и великодушния банкет за съветския президент Владимир Путин.

Но критиците на Макрон считат за рискови свръхцентрализацията на властта в ръцете на президента и слабите инспекции и надзор сред институциите в страна, в която изпълнителната власт въздейства на Народното събрание, а пресата постоянно е послушна.

Последните очаквания на Оланд да завоюва втори мандат бяха прекъснати от серия изявленията с двама публицисти, оповестени в книгата " Един президент не трябва да приказва по този начин ". Единият от създателите Фабрис Льом счита, че Макрон може би е отишъл прекомерно надалеч в другата посока.

" Това е парадоксът на `Макронизма`: той въплъщава новото – с възрастта си, с пътя, който е поел – само че в това време употребява методите на друга ера ", сподели Льом пред " Ройтерс ".

" Той рискува изолираност, каквато може да споходи човек, който извършва власт единствено с дребна група съветници и не се вслушва в несъгласия. Може да попадне в неволя, не незабавно, само че след две-три години, когато е напълно откъснат от действителността ".

Според социологическо изследване на организация BVA от предходната седмица, известността на Макрон е спаднала с 5 пункта от предишния месец до 54%.

" Неговия Юпитеров метод е считан от някои за монархическа наклонност ", пишат от организацията, добавяйки, че враговете на Макрон са подлагали на критика неговата " надменност, авторитаризъм, и пренебрежение за работническата класа ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР