В обществото определено има очаквания за поява на нова партия

...
В обществото определено има очаквания за поява на нова партия
Коментари Харесай

Шансовете на проекта Петков

В обществото несъмнено има упования за поява на нова партия към харизматичния министър на стопанската система Кирил Петков. Не е изненада, че и служебният министър председател Янев разгласи, че по принцип би дал своя вот за него. В атмосферата се усеща избрана възбуденост, а някои към този момент трепетно чакат идващия избавител - този път с тапия от Харвард.

Ако план " Петков " въпреки всичко се появи, той надали ще взе участие на очертаващите се през ноември избори, когато е прекомерно евентуално да има избор две в едно: за президент и за Народно събрание. За да се извърши с живот една новородена групировка, с изключение на самата процедура по регистрация е нужно тя да има построена и функционираща кръвоносна система, т.е. партийни структури. За всичко това ще е нужно време, тъй че е по-вероятно планът " Петков " да излезе на сцената на по-следващите избори.

Смисълът на плана " Петков " не е да бъде ДБ-2

Съдейки по обстоятелството, че политическата биография на Петков минава през Демократична България, наподобява по-логично планът най-малко първоначално да си партнира с нея. Възможно е да работи и с Българска социалистическа партия. Последното би било изключително евентуално, в случай че в партията влязат и други звезди от служебния кабинет, т.е. освен Василев и служебният министър на образованието професор Николай Денков, само че и лица, чийто път в политиката минава през левицата като вътрешния министър Бойко Рашков и професор Янаки Стоилов да вземем за пример. Може да се възрази с съображение, че публичните настройки към фигури като служебния вътрешен министър Рашков са " по-противоречиви " и резултатът им върху гласоподавателите може да бъде противоположен на стремежи. От друга страна, каква е изгодата на Демократична България, в случай че задачата на Петков е да сътвори неин клонинг (не зная сигурно дали някой му е сложил такава задача, само че не бих го изключил).

Производителите на сходни (политически) артикули неизбежно влизат в яростна конкуренция. " Пепси " и " Кока-кола " водят безмилостни войни от 1970-те до през днешния ден. Компанията " Кока-Кола " обаче печели нови клиенти с стартирането на пазара на втората си най-старата марка " Фанта " през 1940-а година. Изобщо фантазията е потребна както в маркетинга, по този начин и в политиката (която, несъмнено, е и бизнес).

Смисълът на плана " Петков " не е в това да бъде ДБ-2. Чрез просто повтаряне най-голямото предизвикателство пред Демократична България няма да бъде преодоляно - тя към момента не може да излезе с решителна стъпка отвън най-големите градове. Не би имало особена изгода и Петков да влиза в листите на групировката на Иванов и Атанасов, а и той надали има предпочитание за това.

Чрез партньорства с Демократична България и Българска социалистическа партия новата групировка би могла да помогне за деблокирането на партийната система, която единствено през 2021-а роди два ялови Народното събрание, неспособни да излъчат държавно управление. В подобен случай ГЕРБ, Движение за права и свободи, а евентуално и Има Такъв Народ биха останали в изолираност.

Засега няма нито партия, нито стратегия, нито екип

Несериозно е да се вършат безапелационни прогнози за идейния образ на групировката. И въпреки всичко можем да предположим, че тя ще бъде по-скоро дясноцентристка. Самият Петков показва, че е десен човек, но демонстрира и емпатия към обичайни " леви " тематики - " 42 % от пенсионерите да са под линията на беднотия не е ОК за мен ". Тази изразителност в действителност е класическа популистка хватка, само че дано не бързаме да назоваваме още неродения (проект на) Петко " популист ".

Формацията евентуално ще се мъчи да надгражда върху направеното от служебните министри: разглобяване на модела " ГЕРБ-ДПС ", промяна на правосъдната система, прокуратурата, структурата и методите на работа на Министерство на вътрешните работи, повече бистрота в банковата сфера. Във външнополитически проект кабинетът " Янев " е изрично евроатлантически (макар да замрази тематиката за участието на РСМ в ЕС). Проектът " Петков " съвсем несъмнено ще върви по този път и надали ще откри общ език с " Възраждане " да вземем за пример.

По-категорични заявки от господин Петков - с изключение на, че няма да се кандидатира за президент - ще има най-рано след две седмици, когато евентуално ще бъде последният му работен ден като длъжностен министър.

Нека обаче кажем и това: неправилно е да се слага знак за тъждество сред високия рейтинг и позитивните електорални настройки, от една страна, и случването на сполучлив план, от друга. Нито броят на почитателите във Facebook, нито електоралните настройки автоматизирано се трансформират в резултати на изборите. Спекулативно е да се предвижда кой какъв брой гласа щял да вземе, дали няма да стане политически хегемон и така нататък, изключително когато още няма нито партия, нито стратегия, нито е явен " мениджърският " екип. Рейтингът е най-мимолетното на политическата сцена. Той е мъчително управляем: през днешния ден е тук, на следващия ден го няма. Когато се изпари, по табиет или непредпазливо, българинът бързичко ще се реалокира от другата страна на пътя, с цел да чака на автостоп идващия избавител.

 

Автор: Петър Чолаков,

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР