Футболният отбор Локомотив Пловдив е може би най-големият карък по

...
Футболният отбор Локомотив Пловдив е може би най-големият карък по
Коментари Харесай

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Ликвидираха черешовия бос от Кюстендил, докато чете вестник!

Футболният тим Локомотив Пловдив е може би най-големият карък във връзка с президенти в историята си – трима са убити преди години и изтезанията им остават неразкрити.

Не се знае дали е карма или стичане на събитията по време на бурния преход, само че третото ликвидиране – на Александър Тасев-Остап, е белязано с въпросителните за какво е премахнат човек с чист бизнес. Самият той не се е чувствал заплашен макар забележителната бизнес империя, която има по това време, написа " Телеграф ".

Престъплението

14 май 2007 година към 10,30 ч. в столичния квартал " Бояна ". 45-годишният Тасев излиза от вкъщи си, купува вестник и потегля с лекия си автомобил „ Мерцедес “ S-класа с регистрационен номер СА 6969 по ул. „ Севастократор Калоян “. Заглежда се във вестника и стопира да прочете нещо. В този миг край лизинговата кола минава различен автомобил или мотор. От близко разстояние Тасев е прострелян с 2 патрона в главата. Умира на място. Няма очевидци.

Случайно преминаващ мъж вижда килнатото тяло на шофьорската седалка и дупките по стъклото и в 11,06 ч. подава сигнал в полицията. Изненадата е тотална – погубен е не човек от подземния свят, а представител на чистия бизнес, който не е обвързван със сенчестите групировки.и череши

Бизнесът

Тасев е роден в Кюстендил. Според локални медии той е единственото дете на Живка и Александър Тасеви. Майката работела в локалния трикотажен цех „ Марек “, бащата също се трудел там, по-късно отпътува за някогашния Съветски съюз, след повредата в Чернобил заболява и умира. Тасев приключва математика в СУ „ Св. Климент Охридски “ и относително бързо развива огромен и разнороден бизнес, не са му непознати и политическите прояви. В Кюстендил има бензиностанция и газстанция, търговски комплекс и ресторант на околовръстния път на града. Негова е и първата метанстанция в страната, за чието разкриване персонално отива енергийният министър. Освен това Тасев има и обувен цех и винзавод в града.

Според комерсиалния указател има десетки компании – за метан, за петролни артикули, за търговия с череши, за мебели и фурнир, за газоснабдяване и други

Тасев се трансформира в най-големия изкупвач и експортьор на череши в страната. Реколтата в кюстендилските села се предава единствено на неговата компания, а продукцията се пласира в Гърция и Италия. Бизнесменът е апетитен за един от най-богатите бизнесмени в Югозападна България.

От първия си брак Тасев има щерка, а от втория с „ Кюстендилска пролет 1995 “ Таня Раденкова – момче и момиче.

Футбол

Тасев става президент на ФК Локомотив Пловдив през април 2006 година - 8 месеца след убийството на предходния началник на клуба Георги Илиев. Заварва тим, който не е получавал заплати, защото няма президент и спонсор, и играчите са на път да се разбягат. Точно в най-тежкия миг на „ Лаута “ се появява Александър Тасев и съумява да тушира напрежението. Намира спонсор международен колос, притегля играчи от чужбина, задържа българските гении в тима. Черно-бялата футболна общественост си отдъхва, трибуните се пълнят до краен лимит, Локомотив Пловдив доближава до полуфинал за Купата на България.

Хубавото време обаче продължава единствено 13 месеца – до съдбовния 14 май 2007 година

Версии

Водещи версии за убийството на Тасев са спорове, свързани с бизнеса му, споделят тогава проверяващи. Проверява се връзката на този разстрел с убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков поради общи планове. Неотдавна Тасев е спечелил търг за газифициране на Елин Пелин. Министърът на вътрешните работи Румен Петков също удостоверява версията за Елин-Пелинска връзка в убийството. Той обаче напомня, че Тасев е разследван от службите за контрабанда на горива през 90-те години, като създаването е спряна през 2001 година Министърът споделя, че Министерство на вътрешните работи няма данни убитият да е забъркан с опиати.

Разследващите търсят конфликт на ползи в газовия бизнес и търговията с горива и считат, че главен конкурент на Тасев е необут от СИК, като мотив за спора им е битка за преодоляване на оптимален брой хапки от почналото разпределяне на лицензи за битово газоснабдяване - зараждащият се по това време бизнес е с капацитет за десетки милиони левове.

Не остава без внимание и версията за политически подбуди за закононарушението. „ Разбирам от тържеството, наречено избори “, обича да споделя приживе Александър Тасев. Говори се, че той съумява да вкара в Общинския съвет на Кюстендил най-малко по един собствен представител във всяка група. Няколко депутати също стават законотворци с благословията му.

На парламентарните избори през 1997 година Тасев е лидер на листата на Българския бизнес блок в Кюстендил, само че не съумява да влезе в Народното събрание.

Делото за убийството му е спряно на 21 януари 2010 година, откакто близо 3 година проверяващите търсят убиеца и поръчителя на изтезанието. Човекът, който е поръчал отстраняването му поради конкуренция или възмездие, остава неразкрит. Килърите – също.

Кървава поредност

Александър Тасев е третият президент на ФК Локомотив Пловдив, който е погубен.

Първият е Николай Попов-Мартеничката, който е отпред на клуба през 1994-1995 година На 1 март 2005 година Попов е убит пред блока му в жк „ Овча купел “ в София.

Другият е президентът на „ ВАИ Холдинг “ Георги Илиев, който е убит на 25 август 2005 година в заведението му „ Буда бар “ в Слънчев бряг след успеха на Локомотив Пловдив над Белград в евротурнирите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР