В Нова Зеландия тече подготовка за мощна буря, която заплашва

...
В Нова Зеландия тече подготовка за мощна буря, която заплашва
Коментари Харесай

Циклонът „Габриел“: Нова Зеландия се подготвя за буря след опустошителни наводнения

В Нова Зеландия тече подготовка за мощна стихия , която заплашва да засегне съществено елементи от страната, към този момент потърпевши от смъртоносни наводнения . Очаква се циклонът „ Габриел “ да връхлети остров Норфолк довечера и да бъде съпроводен от мощни ветрове и нови проливни дъждове . Жителите са били предизвестени да си набират задоволително ресурси от първа нужда за три дни, ако останат блокирани в домовете си, предава „ BBC “.

Бурята идва седмици откакто проливни дъждове заляха град Окланд . Десетки хиляди чували с пясък са били раздадени там заради опасения, че разкаляната земя и отслабената инфраструктура са създали домовете на локалните хора по-уязвими за наводнения . Отново са основани убежища за евакуация , а националният транспортьор „ Air New Zealand “ е отменил няколко вътрешни полета поради рисковия циклон. Снимки и видеоклипове, оповестени в обществените медии, демонстрират дълги опашки в супермаркетите и опразнени лавици, до момента в който хората се приготвят за рисковото време.

Местните медии оповестиха, че в най-северния район на Нова Зеландия – Нортланд , към този момент са почнали да се усещат мощни ветрове . Степента на паника, оповестена поради циклона „ Габриел “, е била намалена от трета на второкласен, което значи, че в този момент се чакат по-малко разрушителни ветрове. Синоптиците обаче предизвестяват, че ветровете към момента могат да бъдат задоволително мощни, с цел да изкоренят дървета и да повредят електропроводи, както и че през идващите дни се чака да паднат изключителни количества дъждове , които могат да провокират нови наводнения и свлачища .

Полуостров Коромандел и регионът Гисборн , които също бяха наранени от неотдавнашните проливни дъждове, са сложени под най-сериозната метеорологична паника . На жителите на застрашените от наводнения региони е обявено да се приготвят за евакуация .

Междувременно Австралийското бюро по метеорология разгласи, че изискванията на отдалечената територия на остров Норфолк са почнали да се утежняват поради циклона „ Габриел “ . Островът, който се намира северно от Нова Зеландия, също е подложен под нараснала степен на паника . Жителите са предизвестени да останат на закрито и да намерят най-здравата част на домовете си, под която да се подслонят. През последните 30-40 години единствено три циклона са се доближавали до острова в радиус от 50 км (31 мили).

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР