Бившият украински президент Виктор Юшченко заяви, че дългото забавяне на

...
Бившият украински президент Виктор Юшченко заяви, че дългото забавяне на
Коментари Харесай

Юшченко: Забавянето на военната помощ на САЩ позволи на Путин да нанесе повече щети

Бившият украински президент Виктор Юшченко съобщи, че дългото закъснение на Конгреса на Съединени американски щати при одобряването на военната помощ за страната му е „ колосална загуба на време , която разрешава на съветския президент Владимир Путин да аргументи повече премеждия при двугодишната инвазия и да удължи войната, предава „ Асошиейтед прес “.

„ Острата липса на муниции, която принуди превъзхождащите я украински сили да предават село след село на фронтовата линия, също по този начин породи угриженост измежду другите западни съдружници на Украйна по отношение на вероятностите на Киев да отблъсне съветската инвазия , сподели Юшченко в изявление за „ Асошиейтед прес “ в понеделник.

По думите му това е изпратило сигнал на Путин да атакува, да унищожава инфраструктурата, да вилнее из цяла Украйна. Юшченко, проевропейски модернизатор, който се стремеше да отдалечи Киев от Москва по време на ръководството си през 2005-2010 година, добави:

„ И, несъмнено, това подкопава морала на тези в света, които поддържат Украйна . “

Юшченко направи острите си мнения във Филаделфия на събитие на Съвета по международни въпроси. В изявлението си той акцентира:

„ Закъснението не е фаталн и за Украйна, само че то принуди украинските военни плановици да преразгледат акцията за актуалната година . “

Юшченко изрази своята поддръжка за воденето на войната от страна на украинския президент Володимир Зеленски и съобщи, че никой украински политик няма да се откаже от територия, с цел да приключи войната . Освен това някогашният украински президент изрази мнение, че би било „ огромна неточност “ Съединени американски щати и Европа да чакат сходна договорка за мир и единствено ще окуражат Путин да нападна още веднъж. По думите му това би дало на Путин „ пет или седем години, с цел да се укрепи и по-късно още веднъж да стартира това злощастие .

На бойното поле Русия продължава сухопътната си атака , която отвори нов фронт в Харковската област в Източна Украйна и оказва напън върху претрупаните украински сили.

Юшченко прикани западните съдружници да вземат по-бързо политически решения, с цел да оказват помощ на Украйна в битката, която бойците водят всеки ден непрекъснато. Той посочи:

„ Фронтовата линия работи 24 часа, тя не си взема отпуск . “

След като предишния месец помощта от Съединени американски щати беше утвърдена , президентът Джо Байдън съобщи, че неотложно бърза да изпрати извънредно нужното оръжие на Украйна , като подписа закон за военна помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $. Без нея, както съобщи шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс , Украйна може да загуби войната в интерес на Русия до края на тази година .

Според украински военни командири, които настояват, че ще минат най-малко два месеца, преди доставките да задоволят потребностите на Киев да удържи линията, до фронтовата линия са почнали да стигат единствено дребни партиди от американска военна помощ.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи в понеделник, че администрацията на Байдън се пробва в действителност да форсира темпото на американските оръжейни доставки за Украйна след траялото с месеци закъснение от страна на Конгреса. Той изясни:

„ Нивото на активност, което се показва сега във връзка с напредването на нещата, е 10 от 10 . “

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Киев във вторник в границите на необявена дипломатическа задача, с цел да увери Украйна, че има американска поддръжка.

Байдън и съдружниците на Украйна в Конгреса в продължение на месеци упорстваха да се преодолее съпротивата на твърдо десните републикански депутати в Камарата на представителите за възобновяване на американската поддръжка за отбиване на съветската инвазия . Окончателните дейности бяха подхванати, едвам откакто републиканският ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън преодоля тази съпротива предишния месец, с цел да подложи помощта за Украйна на гласоподаване.

Безизходицата във финансирането датира от август, когато Байдън направи първото си искане за незабавни разноски за Украйна. След нахлуването на Русия през февруари 2022 година Съединени американски щати са изпратили на Украйна оръжия, поддръжка, образование и аварийни елементи на стойност над 44 милиарда $.

Юшченко призна за големите загуби, които Украйна е понесла през повече от двете години на война, костваща животи всеки ден и принуждаваща елементарните украинци да се включат в битката. Но той съобщи, че се срами да чува причини за „ умората от войната и че тя не трябва да бъде опрощение за прекъсване на бойните дейности. Той призна:

„ Всеки ден плащаме с живота си . С живота на децата и дамите, с живота на украинските бойци. Инфраструктурата ни се унищожава всеки ден.

Въпреки острата си рецензия към забавянето на Съединени американски щати при одобряването на последната военна помощ, Юшченко призна, че Украйна е съумяла да си върне забележителна част от окупираната територия с помощта на западната поддръжка . Бившият президент на Украйна бе безапелационен:

„ Повече триумфи могат да бъдат реализирани, в случай че съдружниците са единни . За Путин главното геополитическо предизвикателство са свободата и демокрацията. И през днешния ден той употребява всички налични запаси, с цел да покаже, че западният свят е слаб и некадърен да се сплоти . “

Той съобщи, че има вяра, че успеха на Украйна е неизбежна , като се има поради саможертвата на жителите на страната , с цел да се бият, и вижда войната като по-голяма, определяща борба за отбрана на демокрацията от тиранията и империализма.

Юшченко пристигна на власт като известен опозиционен водач по време на митингите на Оранжевата гражданска война през 2004 година, побеждавайки желания от Путин претендент. Като президент той изрично упорства Украйна да излезе от сянката на Москва и да се интегрира по-тясно със Западна Европа . Президентството му обаче беше белязано от политически конфликти , които сковаха държавното управление и не разрешиха да бъдат признати нито една от обещаните от него промени. Той изгуби властта на фона на срутва на украинската стопанска система по време на международната финансова рецесия през 2008 година и напрежението с Русия , очебийно от конфликта за цените на газа.

Юшч енко оцеля след отравяне с диоксин по време на предизборната си акция през 2004 година, а няколко някогашни съветски разузнавачи упрекнаха Москва, че стои зад отравянето. Отравянето принуди Юшченко краткотрайно да прекрати предизборната си акция в разгара на горещата президентска конкуренция в Украйна и съществено обезобрази лицето му. Но то му сп ечели и благосклонностите на доста украинци . Той съобщи, че след това е претърпял няколко интервенции.

Правят ремонт и усъвършенствания в Поликлиниката на Свищов

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР