В неделя вечерта се открива 13-ият Международен фолклорен семинар, организиран

...
В неделя вечерта се открива 13-ият Международен фолклорен семинар, организиран
Коментари Харесай

Любители на българския фолклор от 4 континента се събират в Пловдив

В неделя вечерта се открива 13-ият Международен фолклорен семинар, проведен от АМТИИ, а през цялата идна седмица над 100 участници от целия свят ще учат на място български национални песни и танци.
Хората не са професионални музиканти, те имат съществени специалности, само че са разкрили хубостта в нашия фолклор и са му посветили свободното си време. Някои от тях не са пропущали нито една издание на семинара. Шест дни те ще се образоват от най- изявените преподаватели и фолклористи. Най-много са танцьорите- те ще учат стъпките от представители на разнообразни танцови сформира от цяла България. Ще има по един през целия ден на северняшката, добруджанската, тракийската, шопската, пиринската, родопската и странджанската фолклорни области, чужденците ще научат характерните за районите хора, танцови обреди и традиции.
Японката Макико Иджири е инженер- химик, тя е била до момента на всички семинари. Макико е измежду 30-те влюбени в песните ни участници и впечатлява преподавателите с майсторството и усета си към българската ария. Други участници пък ще учат родопска и тракийска гайди, кларинет, акордеон, гъдулка, тамбура и цигулка под управлението на най- изявените майстори на инструментите като проф. Тодор Киров, доцент Владимир Владимиров, Иван Георгиев и други Сред учениците на инструменталистите е едно цяло немско семейство- Томашек. Когато са почнали да идват през цялото време, синът им е бил на 7 години. Майка му учи гъдулка, бащата- тамбура, а младият Томашек си е харесал тъпана. Дори ще докара приятелката си, с цел да я възпламени и нея по българския фолклор, съобщи БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР