Църквата Св. Николай в град Клисура, която е предизвестила Априлското

...
Църквата Св. Николай в град Клисура, която е предизвестила Априлското
Коментари Харесай

Доброволци обновиха църквата Св. Николай в Клисура

Църквата " Св. Николай " в град Клисура, която е предизвестила Априлското въстание, е актуализирана с доброволчески труд.

Нколко доброволци от града са ремонтирали камбанарията, която се е нуждаела от незабавен ремонт, а в дребния параклис към храма са сложени нови икони, оповестява karlovopress.com.
152 военнослужещи тържествено поставиха клетва
В навечерието на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия 152 военнослужещи, назначени във военни форм...
Прочети повече
Николай Николов стопанисва параклиса в двора на църквата Св. Николай към този момент 10 години. Акцията е почнала преди 5 години с набиране на средства. Първо е бил осъществен ремонта на камбанарията, построена е и чешма в двора на църквата, написа изданието.

" Куполът беше продънен, а и кръстът заплашваше да падне, тъй като основата му беше изгнила. Направихме ремонт и го възстановихме. Тряваше да изградим особено скеле, с цел да може да се работи комфортно и безвредно.Това беше по-трудно, в сравнение с самото възобновяване на самия кръст ", споделя Николай Николов.

На най-горния ред в иконографската комбинация на дребния параклис има нови 15 икони. " От двете страни са 2 по 6 на дванайсетте апостоли, а в средата имаме един дребен Деисис, който изобразява Исус Христос, св. Богородица и св. Йоан Кръстител. Реставрирането и изографисването на иконите е на Стефко Айенски, който е реставратор и зограф на икони ", прецизира още Николай Николов.

Църквата " Св. Николай " в Клисура е била построена при започване на 19 век. Тя е скъп обект в националната ни история, освен тъй като от нея е било предизвестено Априлското въстание, само че и тъй като Васил Левски я е посещавал.
Клисурци пазят камбаната, оповестила Априлското въстание
Камбаната, оповестила Априлското въстание в Клисура, е непокътната в музея на града. След като въстанието е свиреп потушено, а градът опожа...
Прочети повече
Екипът от доброволци се надява в бъдеще, при съществуване на средства, да бъде изографисана още една икона " Възкресение ", която да бъде сложена на долния етаж на храма, където се съхраняват костите на част от клисурците, избити при потушаването на Априлското въстание.

 



Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР