Над 200 души дариха кръв в опит да спасят живота

...
Над 200 души дариха кръв в опит да спасят живота
Коментари Харесай

За да спасят живот: 215 души чакаха на минусови температури и дариха кръв

Над 200 души подариха кръв в опит да спасят живота на 17-годишната Александра Нинова. Независимо от кръвната си група, хората чакаха на дълги опашки пред кръвния център (НЦТХ) в София. А дежурният екип свърши чудеса от смелост в този ден.

В петък вечер (21 януари) девойката е блъсната на пешеходна пътека от рейс. Тя е откарана в извънредно тежко положение, в детската реанимация на " Пирогов ". В събота и неделя обществените мрежи " гръмнаха " за потребността от кръв и апели за кръводаряване, които бяха отправени от близки и другари на потърпевшото момиче.

 

Екипът ни се свърза с НЦТХ – София по отношение на случая. Оттам споделиха: " Огромна е умората ни и безкрайна благодарността към 215 мощни, великодушни и страхотни хора, с които екипът ни през днешния ден показа грижата за нуждаещи се пациенти. Повече от 60 са дарилите за първи път, преодолели задръжки си поради случая със 17-годишната ученичка на СМГ. БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ И ОТ СЪРЦЕ ИМ ЖЕЛАЕМ ЗДРАВЕ ".

215 банки кръв. Кръв, помагаща на новородени, на недоносени, на потърпевши от произшествия, на нелечимо заболели, на Александра. Или Али, както я назовават у дома.

" Тези думи са благодарността на една майка, чието дете се бори за живота си. Благодаря на всички лекари и експерти от Детска реанимация в Пирогов, които непрекъснато поддържат искрата живот в щерка ми! Благодаря на всички другари и познати, които незабавно ни потърсиха, с цел да оказват помощ в бедата! Благодаря на хората, които проведоха даряването на кръв за Али! От сърце благодаря на всички, които посветиха извънредно мразовития неделен ден на живота на нашето дете и чакаха, с цел да дарят кръв за нея! Благодаря на всички, които се молят за Али и я загатват с любов и топлина! Мили хора, имам вяра, че вашата помощ, вашата любов и религия ще върнат Али към живота! ", сподели Яна Алексиева, майка на Али.

Нуждата от кръв е ежедневна. Призиви за търсене на кръводарители се вършат постоянно от Националния център по трансфузионна хематология, тъй като броят им понижава през последните години. Кръводаряванията в нашата страна през сложната 2020 година внезапно понижиха до 150 432, което е с 11,6% по-ниско от стойностите 5 години обратно. Ако вземем за образец София-област, там процентът на спад е 24,1 на 100. За да бъдат задоволени потребностите на актуалната медицина, те би трябвало да са 180 000 кръводарявания годишно.

Според лекарите, мъжете могат да подаряват кръв 5 пъти в границите на една календарна година, а дамите – 4 пъти, като интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко 2 месеца. Реално кръв би трябвало да е налична тогава, когато е нужна...

Изводите след ден като вчерашния са доста. Но най-важният е, че всеки един от нас може да бъде нечий воин. Защото чудесата се правят от елементарните хора, мръзнещи по опашки за даряване на кръв.

А всички, които чакаха часове на -4 градуса, с цел да дарят кръв - благодарността не може да се опише с думи!

НЦТХ София, намиращ се на ул. " Бр. Миладинови " №112, работи всеки дан. За повече информация къде и по какъв начин може да станете кръводарител – посетете интернет страницата на Центъра по хематология.

Автор: Анна Борисова

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР