„В неделя в столицата на България се състоя антиправителствен протест

...
„В неделя в столицата на България се състоя антиправителствен протест
Коментари Харесай

В Русия: България отива към парламент, който може да се разпадне всеки момент

„ В неделя в столицата на България се състоя антиправителствен митинг на ресторантьорите и други представители на дребния и междинен бизнес. В навечерието на парламентарните избори през 2021 година, които са планувани за 4 април, протестиращите са по-обнадеждени да стачкуват, вярвайки, че настоящето държавно управление, отпред с премиера Бойко Борисов, няма да може да се възпроизведе “. Това написа съветската осведомителна организация REX в материал, представен от организация " Фокус ".

И до момента в който народът се активизира в очакване на изборите за Народно заседание, опозиционните партии една след друга заявяват отдръпването си от обединенията и самостоятелното присъединяване. Нещо повече, всеки от тях е убеден в успеха си. Неочаквано за всички се срина обединението Обединени патриоти (ОП), националистическа политическа коалиция, в която влизат десните партии Вътрешна македонска революционна организация - Българското национално придвижване (ВМРО-БНД) и Националният фронт за избавление на България (НСФБ). А първа за желанието си да взе участие в изборите независимо разгласи „ Атака “, която беше в коалиция с тях до 25 юли 2019 година Лидерът на НСФБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов съобщи, че е сюрпризиран от решението на Вътрешна македонска революционна организация да отидат на изборите сами, изключително откакто на 4 февруари те са говорили за присъединяване с една листа.

Партията „ Воля “, която има 12 места в сегашния парламент, също се кандидатира за изборите отвън който и да е блок. Нейният водач Веселин Марешки, базирайки се на социологически изследвания, споделя, че фракцията още веднъж ще обезпечи влизането си в Народното събрание. В тези парламентарни избори ще вземат участие и две цивилен сдружения - гражданската платформа „ Изправи се.бг “, ръководена от някогашния омбудсман Мая Манолова, и неофициалното съдружие „ Отровно трио “, което е един от основателите на антиправителствени митинги в България. Те към този момент подписаха съглашение за взаимно присъединяване в парламентарните изборите. За разлика от силите, показани в Народното събрание, те считат, че Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ могат да бъдат победени единствено от обединен и мощен блок. Както съобщи деятеля и държавник, уредник на антиправителствени демонстрации в София Арман Бабикян, „ Отровното трио “ към този момент е изпратило на партиите предложение да се обединят в битката с Борисов. Сред тях са: Слава Трифонов от партията „ ИТН “, Христос Иванов от „ Да, България “, Атанас Атанасов от „ Демократи за мощна България “.

Българският олигарх Васил Божков, който се укрива в ОАЕ, също разгласи желанието си да взе участие на изборите. Софийски градски съд реши да записва неговата самодейност „ Българско лято “ като партия. Все още не е известно дали партията ще се сплоти с някого, само че е явно, че всяко предложение за взаимно присъединяване единствено ще усили възможностите на тази нова политическа мощ. Въпреки обстоятелството, че новият парламент на България, съдейки по броя на участниците и наклонността към без значение присъединяване, дава обещание да бъде цветен, главната битка ще се развие сред ГЕРБ на Бойко Борисов, Българска социалистическа партия, която преди този момент поддържаше президента Румен Радев и, колкото и да е необичайно, представляващата турското малцинство Движение за права и свободи. В същото време Българска социалистическа партия бързо стартира да губи електорална поддръжка заради обстоятелството, че към момента не е оповестила публично поддръжката си за президента, който към този момент съобщи, че се кандидатира за втори мандат, макар че актуалният му изтича през януари 2022 година Що се отнася до Движение за права и свободи, тази партия, която до момента публично получава единствено морална поддръжка от турския президент Реджеп Ердоган, счита за собствен главен съперник партията на Борисов. Тя от дълго време монополизира властта в популации от турци район Кърджали, а в градовете Разград, Шумен, Силистра се конкурира с ръководещата партия. Тоест други протурски партии не бяха в положение да си обезпечат задоволителна поддръжка от популацията. Общо съгласно последните данни от преброяването турците съставляват над 500 хиляди от популацията на България. На изборите през 2017 година за тях са дали своят вот 315 976 гласоподаватели. В резултат на това спрямо Народното събрание през 2014 година Движение за права и свободи понижи наличието си с 12 народни представители, до момента в който броят на депутатите от ГЕРБ се усили с 11.

Ако тази предизборна акция протече на фона на продължаващи митинги и в случай че политическите сили не съумеят да се обединят, тогава България рискува да образува парламент, цялостен с несъгласия и некадърен да сътвори ръководеща коалиция. Тогава може да се стигне до краткотраен парламент и държавно управление, които ще придобият по-силна и непрекъсната форма след президентските избори и предварителни парламентарни избори. Това се случи в България през 2014 година. Що се касае до интернационалния дневен ред на идната акция, то той към този момент не е напълно явен, като се изключи турския фактор. Но с началото на дейната фаза на акцията, към тематиката за връзките сред България и Турция ще се причислят европейският и съветският фактори. Това са естествени детайли на българската външна политика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР