В неделя срещу понеделник, в Германия стартира мащабна стачка, организирана

...
В неделя срещу понеделник, в Германия стартира мащабна стачка, организирана
Коментари Харесай

Най-голямата стачка от десетилетия парализира транспорта в Германия

В неделя против понеделник, в Германия започва огромна стачка, проведена от двата най-големи синдиката, която се чака да сковава всеобщия превоз и летищата в страната. Това е и един от най-големите митинги в най-голямата европейска стопанска система от десетилетия насам, а повода за него е възходящата инфлация, показва Reuters.    В часовете, предшестващи стачката, от синдикатите са безапелационни, че забележителното нарастване на заплатите е " въпрос на оцеляване " за хиляди служащи. В същото време бизнесът счита настояванията и произлизащите от тях дейности като " безусловно несъразмерни ".    Стачките, които се чака да обиден редица транспортни услуги през целия ден в понеделник, са следващият случай на протестни дейности в границите на огромните европейски стопански системи, защото по-високите цени на храните и силата намалиха виталния стандарт през последната година, показва още осведомителната организация.     Германия, която беше мощно подвластна от Русия за газ преди войната в Украйна, е изключително мощно наранена, защото се бори да си обезпечи нови енергийни източници, а през последните месеци темповете на инфлация в страната надвишават междинните за еврозоната.   

Потребителските цени в Германия са се повишили с повече от предстоящото през февруари - 9,3% по отношение на година по-рано. Това значи, че мощният напън върху разноските на семействата, който Европейската централна банка се пробва да укроти с поредност от нараствания на лихвените проценти, продължава с цялостна мощ. 
За милиони служащи в цяла Германия това е мъчителна наклонност - разноските за всичко - от масло до наеми, нарастват след години на относително постоянни цени.    " За хиляди чиновници е въпрос на оцеляване да получат доста нарастване на заплатите ", декларира пред Bild am Sonntag Франк Вернеке, началник на профсъюза Verdi.    От януари насам Франция също е изправена пред поредност от стачки и митинги, откакто държавното управление постепенно, само че несъмнено прокарва промяна за повишение на пенсионната възраст с две години - до 64. За разлика от обстановката там, стачкуващите в Германия ясно декларират, че битката им е единствено за повишение на заплащането.    Профсъюзът Verdi договаря от името на към 2,5 милиона чиновници в обществения бранш, в това число в публичния превоз и летищата. Профсъюзът на железниците и превоза - EVG, на собствен ред, договаря от името на към 230 000 чиновници в железопътния оператор Deutsche Bahn (DBN.UL) и автобусните компании.    Verdi упорства за нарастване на заплатите с 10,5%, което би довело до растеж на възнагражденията с най-малко 500 евро на месец, до момента в който EVG желае нарастване с 12% или най-малко 650 евро на месец.    В неделя, Deutsche Bahn разгласи, че стачката е " изцяло несъразмерна, неоснователна и ненужна ", напомня Reuters. Според компанията по-високите заплати на транспортните служащи ще доведат до по-високи цени на билетите и налозите, с цел да се компенсира разликата.        
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР