В неделя Сенатът на САЩ представи двупартиен законопроект за гранична

...
В неделя Сенатът на САЩ представи двупартиен законопроект за гранична
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ с важна крачка за нова финансова помощ за Украйна и Израел

В неделя Сенатът на Съединени американски щати показа двупартиен законопроект за гранична сигурност на стойност 118 милиарда $, който планува и помощ за Украйна и Израел, само че незабавно се сблъска с съпротива от страна на Камарата на представителите.    " Призовавам Конгреса да се сплоти и бързо да одобри това двупартийно съглашение ", разяснява президентът Джо Байдън, представен от Reuters, като също по този начин похвали плануваните антимиграционни ограничения в законопроекта, чието договаряне лиши месеци.    Въпреки това ръководителят на Камарата на представителите Майк Джонсън го разгласи за " мъртъв още при появяването си ", в случай че стигне до неговата камара.    " Този законопроект е даже по-лош, в сравнение с чакахме, и няма да способства за прекратяването на граничната злополука, която президентът сътвори ", написа той в X.   

Демократите и републиканците в Сената, подкрепящи широкообхватния законопроект за сигурността на американските граници и задграничната военна помощ, обаче поеха ангажимент да продължат напред, макар опозицията и несъгласието от страна на Доналд Тръмп. 
Лидерът на болшинството в Сената Чък Шумър уточни, че ще предприеме стъпки за осъществяване на в началото гласоподаване на законопроекта в сряда. Ако влезе в действие, той ще означи най-значителните промени в имиграционната политика на Съединени американски щати от десетилетия насам.    Някои прогресивни демократи са гневни, че мярката не планува никакъв път към поданство за 11-те милиона души без документи, които живеят в Съединени американски щати от доста години, в това число имигрантите " мечтатели ", които са били доведени като деца.    Независимият сенатор Кирстен Синема да вземем за пример съобщи пред кореспонденти, че законът ще обезопаси южната граница на Съединени американски щати, в това число като задължи Министерството на вътрешната сигурност краткотрайно да " затвори " границата за множеството мигранти, в случай че в продължение на седем дни има приблизително повече от 5000 опита за прекосяване дневно.    Републиканският сенатор Джеймс Ланкфорд, един от договарящите по законопроекта, на собствен ред съобщи, че границата евентуално ще остане затворена за три седмици, защото броят на идващите имигранти доста понижава.   

Освен 20,23 милиарда $ за гранична сигурност, законопроектът включва 60,06 милиарда $ за поддръжка на Украйна във войната ѝ с Русия, 14,1 милиарда $ за подкрепяне на сигурността на Израел, 2,44 милиарда $ за Централното командване на Съединени американски щати и спора в Червено море и 4,83 милиарда $ за поддръжка на сътрудниците на Съединени американски щати в Индо-тихоокеанския район, застрашени от агресивното държание на Китай, съгласно данните на сенатор Пати Мъри, която ръководи сенатската комисия по бюджетните заеми. 
Допълнителни 10 милиарда $ ще обезпечат филантропична помощ за цивилни жители в конфликтни зони, в това число в Украйна, Газа и Западния бряг, макар че законопроектът включва и наредба, забраняваща средствата от него да отиват в организацията на Организация на обединените нации за Палестина - UNRWA. Администрацията на Байдън и други страни стопираха финансирането на организацията поради подозрения, че някои от нейните чиновници са взели участие в нападенията на “Хамас ” на 7 октомври в Южен Израел.    " Приоритетите в този законопроект са прекомерно значими, с цел да бъдат подценени, и прекомерно съществени, с цел да позволим на политиката да ни попречи ", показва Шумър в изказване. " Съединените щати и нашите съдружници са изправени пред многочислени, комплицирани, а тук-там и координирани провокации от страна на съперници, които се стремят да разрушат демокрацията и да разширят властническото си въздействие по света. "     Ключовите разпореждания на законопроекта във връзка с задграничната сигурност значително съответстват с това, което Байдън изиска от Конгреса през октомври, когато прикани за спомагателни средства за Украйна, Израел и Тайван. Това искане беше блокирано от републиканците в Камарата на представителите с искане да бъде обвързано с смяна в имиграционната политика.   

Тъй като републиканците в Камарата на представителите са разграничени по въпроса по какъв начин да се оправят с големия брой идващи имигранти и дали да дават повече помощ на Украйна, в събота Джонсън разкри, че възнамерява тази седмица да организира гласоподаване по нов законопроект, предусещащ 17,6 милиарда $ военна помощ за Израел. Тази мярка не планува ново финансиране за Украйна или за сигурността на границите на Съединени американски щати. 
По думите на Шумър съглашението ще обезпечи повече чиновници на първа линия и такива, отговарящи за даването на леговище, и ще подкрепи " по-бързите и обективни " имиграционни решения.     Поддръжниците на законопроекта считат, че той ще постави завършек на спорната процедура " дръж и пусни ", която съгласно критиците способства за огромния брой незаконни имигранти, идващи на южната граница на Съединени американски щати. Това ще стане, като се форсира разглеждането на делата за даване на леговище, вместо бързо да се освобождават арестуваните и да им се разрешава да останат в Съединените щати с години, до момента в който чакат чуванията.   Дясна опозиция    Въпреки това най-десните републиканци са скептично настроени към новия законопроект на Сената.    " Ето какво не ви споделят хората, които прокарват тази " договорка ": Тя приема по 5000 незаконни имигранти дневно и дава автоматизирани разрешителни за работа на получилите леговище - магнит за още незаконна имиграция ", безапелационен е водачът на болшинството в Камарата на представителите Стив Скализ в X.   

Според изследване на Reuters/Ipsos, оповестено в сряда, имиграцията е вторият по величина проблем за американците и е водеща тематика съответно за републиканците. През фискалната 2023 година граничният патрул на Съединени американски щати е арестувал към 2 млн. мигранти на границата. 
Тръмп, който е любимец за номинацията на републиканците за президент, води дейна акция за опълчване на имиграцията. Междувременно републиканците от Камарата на представителите не престават с напъните за оставка на ръководителя на граничните служби на Байдън, министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР