В навечерието на Втората световна война Германия е фармацевтичен гигант

...
В навечерието на Втората световна война Германия е фармацевтичен гигант
Коментари Харесай

„Мерк” и „Байер” бълвали метамфетамини, кокаин и опиати за нуждите на нацистка Германия

В навечерието на Втората международна война Германия е фармацевтичен колос и компании като „ Мерк ” и „ Байер ” създават кокаин, опиати и основно метамфетамини, предопределени за консумация от всички – фабрични служащи, домакини и милиони немски бойци. Динамичният роман на Норман Олер разкрива една смайваща страна на Втората международна война – всеобхватната взаимозависимост от опиати на нацистка Германия. Нацисткият режим проповядва идеология на физическа, духовна и морална непорочност. Но както демонстрира Норман Олер в своето проучване, Третият райх бил потънал в опиати. В армията постоянно се раздават порциони под формата на кристал мет – нарасналата активност и чувството за непобедимост, свързани с резултата им, могат да обяснят даже някои немски военни триумфи. Уникалното журналистическо следствие можете да наблюдавате в книгата „ Тотално замайване ” на издателство Екслибрис, която към този момент е на книжния пазар с превъзходен превод и неповторими фрагменти.
Наркотиците си намират път до висшето командване и изключително до самия Хитлер. В течението на войната фюрерът става все по-зависим от инжекции с коктейл от опиати – в това число една форма на хероин – предписвани от персоналния му доктор. Въпреки че токсичните расови теории на нацистите, както и събитията от Втората международна война не могат да се отдадат единствено на опиатите, проучването на Олер безапелационно потвърждава, че в случай че пропуснем ролята им, разбирането ни за Третия райх ще бъде фундаментално ненапълно.

Основана на грижливо изследване и приковаващо четивна, „ Тотално опиянение” хвърля изненадваща светлина върху една история, която до момента е оставала в сянка.



„ Натъкнах се на материала в Кобленц, и по-точно в трезвата конюнктура на Федералния списък - една постройка от мит бетон от осемдесетте години. Наследството на Тео Морел, персоналният доктор на Хитлер, не ми даваше повече покой. Отново и още веднъж прелиствах дневника на Морел: криптирани бележки, отнасящи се до „ Пациент А ". Опитвах с лупа да разгадая съвсем нечетливия почерк... Постепенно картината се обясни - всекидневни инжекции, странни вещества, повишаващи се дози”, написа създателят.


Единственото нездравословно странично влияние на хероина е запекът - твърди преди време немският тръст " Байер ". В предишното доста от неразрешените през днешния ден дроги се продават легално. Голяма част от тях са изобретени от германци.

Тоталното замайване влиза под кожата на кръвожадните всеобщи убийци и техния дисциплиниран, предстоящ на пречистване от всякаква расова и друга отрова народ, и оглежда непосредствено артериите и вените. Но това не става по арийски чист, а по-скоро по немски химически метод - освен това много токсично. Защото там, където идеологията към този момент не достигала, тя макар всички забрани била подпомагана без всевъзможни задръжки с фармаколо­гични средства - долу в низините, както и по върховете.

Хитлер бил водещият и в това отношение - даже армията била снабдявана за завоевателните й походи много разточително със стимуланта метамфетамин (днес прочут като „ кристал мет " )

Ще падне една маска, за която даже не сме подозирали, че съществува. Този препарат може да провокира странични резултати, които обаче не е наложително да настъпят у всеки. Чести до доста чести: земетресения в светогледа и в резултат на това иритация на основния мозък, от време на време обвързвана с гадене или болки в корема. Тези недоволства отзвучават в множеството случаи още по време на четенето. Не чести: реакции на свръхчувствителност. Много редки: тежки, продължителни нарушавания на усещанията. Като противомярка четивото би трябвало да бъде доведено във всеки случай до дъно, с цел да бъде реализиран анксиолитичен и антиконвулсивен резултат.


Будни, безстрашни, неуморими

Националсоциализмът беше токсичен, в дословния смисъл на думата. Той остави на света едно химическо завещание, което ни визира до през днешния ден: една отрова, която няма да изчезне по този начин бързо. Макар нацистите да се представяха за почтени и честни и с пропагандистки самоувереност и драконови санкции да прилагаха идеологически подплатена прецизна политика против дрогата, при Хитлер една изключително мощна, изключително пристрастяваща, изключително перфидна субстанция се трансформира в известен артикул. През трийсетте години това вещество под формата на хапче с комерсиалното име Первитин напълно легално направи кариера на всички места в Германския райх, а по-късно и в окупираните европейски страни и се трансформира в позволена и предлагана във всяка аптека „ национална дрога ", която едвам от 1939 година се отпуска с рецепта, а през 1941 година най-сетне попада под наредбите на Имперския закон за опиатите.

Активното вещество метамфетамин през днешния ден в международен мащаб е незаконно, респективно строго регламентирано, само че с съвсем 100 милиона потребители се счита за една от най-любимите модерни токсини с възходяща наклонност.

Той се създава в секрети лаборатории от доста химически лаици, в множеството случаи е нечист и медийно прочут като „ кристал мет ". Кристалната форма на по този начин наречената дрога на ужасите - постоянно одобрявана във високи дози най-вече посредством смъркане - се радва на неподозирана известност, и то таман в Германия. Психо-активното вещество с рисково мощно деяние се употребява като празненство дрога, за увеличение на продуктивността на работното място, в офиса, в Народното събрание, в университетите. То прогонва съня и глада, дава обещание еуфория, само че то, още повече във формата, в която се предлага през днешния ден, е увреждаща здравето, евентуално унищожаваща индивида дрога, която бързо провокира взаимозависимост. Едва ли някой е осведомен с нейния напредък в Третия райх.

За да открия останките на заводите „ Темлер ", тогавашният производител на Первитин, би трябвало да сляза в Адлерсхоф, покрайнините на Берлин, който през днешния ден се назовава „ най-модерният софтуерен парк на Германия ". Заводите „ Темлер " са се открили тук през 1933 година Година по-късно, когато отчуждават Алберт Мендел, еврейският съсобственик на химическата фабрика Темпелхоф, „ Темлер " поема неговия дял и се уголемява бързо. Тогава времената били положителни за немската химическа промишленост (или най-малко за арийските й собственици), а фармацевтичното произвеждане бързо се развивало. Неуморни проучвания за нови революционни субстанции, които да донесат облекчение за болките на модерния човек и да го отклонят от грижите му. В лабораториите се тествало какво ли не и се поставило началото на фармакологични насоки, които до през днешния ден дефинират нашите пътища.
Междувременно тогавашната фабрика за медикаменти „ Темлер " в Берлин-Йоханистал се е трансформирала в развалина.

Това е тогавашната лаборатория на доктор Фриц Хаушилд, началник на фармакологията на „ Темлер " от 1937 до 1941 година, работил за откриването на нов тип лекарство - „ увеличаващо продуктивността средство ". Това е предходната кухня на Третия райх. Метамфетаминът се получил - и то с качество...

Историята на развиването на модерното общество е по този начин обвързвана с историята на възникването и разпространяването на наркотични средства, както стопанската система с техническия напредък. За начало: през 1805 година

Гьоте написва в класицистичния Ваймар своя „ Фауст” и извежда с поетични средства една от своите тези до това, че генезисът на самия човек е провокиран от медикаменти: трансформирам мозъка си, затова живея.


Гьоте

По същото време в по-малко блестящия Падерборн във Вестфалия помощник-аптекарят Фридрих Вилхелм Сертюрнер стартира опити със сънотворен мак, чийто сбит сок, опиумът, притъпява болките като никое друго вещество. Гьоте желал по поетико-драматичен път да узнае какво държи света крепко обвързван в неговата същност; Сертюрнер - да реши един сериозен хилядолетен проблем, който не по-малко визира човечеството.


Фауст с Мефистофел, " Фауст "

Предизвикателство пред младия, двайсет и една годишен талантлив химик: според от изискванията, в които е отгледано маковото растение, дейното вещество в него се съдържа в много разнообразни концентрации. Веднъж горчивият му сок не облекчава задоволително мощно болката, различен път води до нежелано предозиране и отравяне. Оставен самичък на себе си, по този начин както Гьоте с неговата опиумна смес лауданум в работната си стая, Сертюрнер прави сензационно изобретение: съумява да изолира морфина, оня решителен алкалоид на опиума, един тип фармакологичен Мефистофел, който омагьосва болката и я трансформира в приятност. Това било повратна точка в историята освен на фармацията, само че и едно от най-важните събития при започване на ХІХ век и на човешката история въобще.

Болката, този злокобен сателит, към този момент можела да бъде укротявана посредством прецизна доза, даже да бъде отстранена

Навсякъде в Европа аптеки, в които до тогава фармацевтите приготвяли хапчетата си най-добросъвестно с растения от личните си билкови градинки или доставени им от билкоберачки, единствено за няколко години се развили до истински манифактури с открити фармакологични стандарти. В морфина се криели освен облекчението за всички несгоди в живота, само че и огромният бизнес.

В Дармщат Емануел Мерк, притежател на аптеките „ Енгел ", се изявил като пионер в това развиване и постулирал през 1827 година бизнес философията, че алкалоидите и други лекарствени субстанции постоянно би трябвало да се доставят с едно и също качество.
Това било рождената дата освен на и през днешния ден проспериращата компания „ Мерк ", само че и на немската фармацевтична промишленост въобще. Когато през 1850 година е основана спринцовката, към този момент нищо не могло да спре победоносния ход на морфина.

Болкоубиецът бил употребен всеобщо в Американската революция от 1861-65 година, както и във Френско-Пруската война от 1870-71 година

Там морфиновата игла скоро станала нещо всекидневно. Нейното въздействие било решаващо - за положително и за зло. Наистина, тъгите даже на тежко ранените били успокоявани - само че това довело до опцията войните да се разпрострат още по-мащабно: в случай че преди ранените нормално оставали за дълго време негодни, в този момент бързо ги вдигали още веднъж на крайници и при опция ги прибирали назад в първите редици на багра.



С морфина, именуван още морфиум, развиването на битката с болката и обезболяването постигнало своя решителен разцвет. Това се отнася в идентична степен както за армията, по този начин и за цивилното общество. Тази хипотетична панацея се наложила от служащия до благородника, на всички места по света, от Европа през Азия до Африка и Америка...

Чудодейното средство на немския Вермахт е създадено в началото в течна форма - от един японец. Химици на берлинските фабрики " Темлер " обаче доразработват субстанцията и я патентоват през 1937 година Само година по-късно " Первитин " стартира да се продава като медикамент. Действието му е чудодейно: отстранява чувството за отмалялост, за апетит, жадност или боязън. В наши дни е прочут като " Crystal Meth ".

Паулина БОЯНОВА, в. Над 55
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР