В навечерието на новия отоплителен сезон дърва за огрев в

...
В навечерието на новия отоплителен сезон дърва за огрев в
Коментари Харесай

Проблем с дървата за огрев в русенско

В навечерието на новия отоплителен сезон дърва за огрев в складовете в русенско съвсем няма. Половината от тях са затворили, а тези, които са останали, имат малко количества. Цената от 230 лв. на кубик отхвърля хората да купуват. Някои от тях дори обмислят тази зима да се топлят на ток.

В един от огромните хранилища в русенско срещаме семейство Костадинови. Дошли са да поръчат дърва. Трябват им най-малко 10 кубика, с цел да се стоплят през зимата. В края на пролетта купили салкъм за 125 лв. и през днешния ден Илияна беше шокирана от съвсем двойната цена - 230 лв. за акация.

" Как да ги дам. Ами това са 2 хиляди лв.. ", изумена е Илияна Костадинова.

Междувременно брачният партньор й Светлан се беше отказал да купува.

" Аз споделям да вземем брадвите и да вървим в гората. ", споделя той.

" От къде идват тези дърва, от друга планета? За мен това е нечиста сделка. ", счита Илияна.

Управителите на складовете отхвърлят да разясняват обстановката пред камера. Казват, че дървата им идват всякога на нова, по-висока цена, а в русенски район няма оповестени сечища. Тези, които се занимават и с рандеман на дърва, това лято са секли в разградско и търговищко.

От своя страна, кметовете на обитаеми места са почнали да вършат описи на семействата, които желаят да си купят дърва за огрев на по-ниски цени, от държавните хранилища към горските стопанства. Обявените там цени са доста по-ниски - 50 лв. за компактен кубик, само че дървата са на трупи, ненарязани. Освен това, купувачът би трябвало да си обезпечи личен транспорт с камион или най-малко трактор с ремарке. Семейството на Станка Войнова е от тези, които разчитат точно на тези дърва.

" Записахме се, чакаме. Не са казвали по кое време ще дойдат и на каква цена. ", споделя Станка Войнова.

Тази пролет Държавно ловно стопанство „ Дунав " е оповестило едно сечище в село Хотанца, от което да бъдат добити към 150 кубични метра дървесина. Обаче те се оказват незадоволителни заради огромния интерес - поради нарасналите цени на тока и газа доста хора са решили тази зима да се топлят на дърва.

Даниела Василева/Владимир Савчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР