В Националния конкурс за любовна лирика Горчиво вино наградата Евтим

...
В Националния конкурс за любовна лирика Горчиво вино наградата Евтим
Коментари Харесай

Горчиво вино 2020 опияни книгомани

В Националния конкурс за любовна поезия " Горчиво вино " премията " Евтим Евтимов " за повсеместен принос към българската лирика получи Маргарита Петкова, най-значимата модерна маестра в жанра. На Алеята на книгата в София наградата й бе връчен от Гичка Тренева, секретар на Народно читалище „ Братя Миладинови-1914 “ – Петрич, едно от най-големите и дейните в страната, което е уредник на арт надпреварата.  „ Стиховете й от десетилетия се четат и знаят наизуст. Много дами се припознават в техните строфи и откриват личните си страсти и прекарвания в тях. А доста мъже - освен тези с името Иван, което тя възпя - въздишат по тази огнена и с извънреден гений и разсъдък дама. Тя е най-голямата - неслучайно и освен поради закачката с героинята на Александър Дюма я назовават Кралица Марго “, сподели ръководителят на журито и водещ на церемонията Пламен Тотев. Самата Маргарита пък посочи: „ Евтим беше първият, който ме назова по този начин “.

Големият победител в Националния конкурс за любовна поезия " Горчиво вино " и в интернационалния „ Лирични гласове “ стана Ивелина Радионова. В анонимната конкуренция стихотворението й „ На Боянския занаятчия “ бе отличено като най-хубаво от журито, в което дружно с литературния критик Пламен Тотев вота си дадоха и поетесите Петя Хантова и Катя Кирянова. Наградата й бе връчена от ръководителя на Съюза на националните читалища Николай Дойнов. Ивелина Радионова е родена през 1977 година в Провадия. Завършила е висшето си обучение в Икономическия университет във Варна, а сега работи като основен счетоводител в частна компания. Спечелила е любовта на доста читатели с повестите „ Алтъна “ и „ Обич “, със сборници със стихове и разкази, притежател е на доста награди от разнообразни състезания. Втора премия бе присъдена на Ваня Статева от село Порой за „ Тази късна обич “. Трета премия получи Марина Алексиева от София за „ Ти и виното “ – след откриване на анонимността стана ясно, че авторката е щерка на Миряна Башева. Поощрителна премия бе присъдена на 25-годишната ромка неработоспособен от Петрич Ана Асенова.

В Международния конкурс за лирика „ Лирични гласове “ победител е македонският стихотворец и романист Петър Андоновски, притежател на Наградата за литература на Европейския съюз за 2020 година На церемонията на сцената в пешеходната част на булеврад „ Витоша “ той показа романа си „ Тялото, в което би трябвало да се живее “. Голямата премия „ Романьола Мирославова “ в българския раздел на „ Лирични гласове “ получи Ивелина Радионова.

Добромир Банев връчи първа премия на Мария Илиева от Монтана за „ Черната ездачка “. Втора премия получи Валентина Йотова със „ Сън с мирис на смокиново сладко “, а трета - Веселин Веселинов за „ Надреални светове “, респект към символистите Яворов, Лилиев и Ясенов. Поощрителна премия бе присъдена на Екатерина Пенчева от Ловеч.

В литературното четене в памет на Евтим Евтимов и брачната половинка му – поетесата Романьола Мирославова, основател на „ Лирични гласове “, се включиха Добромир Банев, Димитър Христов, Костадин Филипов, Петя Хантова, Катя Кирянова, Катя Кремзер, Анжела Димчева, Таня Попова, Мая Панайотова. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР