В началото на ХХ век Кайзерова Германия е провеждала агресивна

...
В началото на ХХ век Кайзерова Германия е провеждала агресивна
Коментари Харесай

Колониалната политика на Германия в Африка: Какви са последиците днес?

В началото на ХХ век Кайзерова Германия е провеждала нападателна колониална политика в Африка. Днес Намибия, Танзания и Бурунди упорстват за опрощение и репарации за осъществените от германците закононарушения, написа изданието  в собствен материал, представен от БГНЕС.
Ехото от колониалното минало доближи и до модерна Германия. Намибия води договаряния с немското държавно управление за изплащането на обезщетения поради геноцида над племената хереро и нама. За обезщетения упорства и Танзания, която упреква Германия в потушаването на въстанието Маджи-Маджи. Неотдавна желание за погашение на репарации по отношение на експанзията от страна на немските и белгийските колониални управляващи съобщи и държавното управление на Бурунди.
 СЗО: Разпространението на ковид в Африка буди паника СЗО: Разпространението на ковид в Африка буди паника
Световната здравна организация изрази безпокойствие от ускореното разпространяване на ковид в Африка. Макар случаите в някои стран...
„ Изглежда, федералното държавно управление е ненадейно от тези претенции, макар че от дълго време беше ясно, че на тази тематика не трябва да се мълчи ”, счита Юрген Цимерман – професор по история на Африка в университета в Хамбург. От едната страна, Германия е открила високи морални стандарти, в сходство с които преразглежда личната си история. От друга, страната бездейства, когато стане дума за осъществени в предишното закононарушения в африканските колонии, споделя ученият.
От 1885 до 1919 година Германия е третата по величина европейска колониална страна в Африка, като преди нея са единствено Англия и Франция. Германската империя владее колониите в Германска Югозападна Африка (днешна Намибия), Германска Източна Африка (днешни Бурунди, Руанда и Танзания без остров Занзибар), както и териториите на модерни Того, Гана и Камерун. Империята съществува малко повече от 30 години: след загубата на Първата международна война колониите на Германия са разграничени сред съдружниците, според Версайския кротичък контракт.
Въпреки че става въпрос за къс интервал от време, немската колониална политика е доста радикална. Колониите в действителност са завладени, тъй като немската колонизация съвсем на всички места среща колосална опозиция от страна на локалното население, което е брутално потиснато от немските имперски войски. Най-кърваво е въстанието Маджи-Маджи в Източна Африка през 1905-1907 година, вследствие на което, съгласно историографията, са починали към 300 000 души, както и въстанието на коренното население хереро и нама в Югозападна Африка през 1904 -1908 година, в което жертвите са 80 000. В отчет на Организация на обединените нации през 1985 година потушаването на това въстание е несъмнено като геноцид, а през 2004 година самата Германия призна за геноцид в Намибия.
Правителството на Намибия от дълго време упорства Германия да се извини публично за колониалните закононарушения от началото на ХХ век и изплащането на компенсации. Преговори по този въпрос се водят към този момент повече от 5 години, като различията са главно по отношение на формата на репарациите за потушаването на въстанието хереро и нама.
Специалният представител на Германия по въпросите на разговора с Намибия Рупрехт Поленц изясни, че Германия би желала да поеме политическа и морална отговорност за осъществените през 1904 – 1908 година закононарушения, само че федералното държавно управление счита, че този въпрос не е от юридическа подготвеност. Той е от политически и честен темперамент, по тази причина в текстовете на изказванията се употребява съответната терминология, а не изрази, които може да бъдат обсъждани от юридическа позиция, акцентира Поленц.
 Жегата трансформира Сибир в Африка Жегата трансформира Сибир в Африка
Температурите се покачиха с 10 градуса по Целзий над междинните през юни в огромна част от Сибир, където почвата е постоянно замръзнала. Това...
Република Бурунди също реши да изиска обезщетение от Берлин за колониални закононарушения при започване на ХХ век. Група специалисти, назначени от Сената на страната, се готви да разгласява съответния отчет. Според някои данни размерът на финансовата отплата от някогашните колониални сили, Германия и Белгия, може да възлезе на към 36 милиарда евро.
Натискът върху немското държавно управление се ускорява и от страна на Танзания, която се пробва да принуди Берлин да поеме отговорност за закононарушенията, осъществени през колониалния интервал в Източна Африка. Посланикът на Танзания в Берлин Абдула Поси при започване на 2020 година прикани немските управляващи да договарят репарации за военни закононарушения против коренното население по време на немския колониализъм в немската Източна Африка, по-специално за кланетата по време на въстанието Маджи-Маджи.
В допълнение към това се упорства за връщане на многочислени предмети на изкуството и културни полезности, присвоени нелегално и изнесени от страната.
Правителството на Танзания има намерение да изиска от Германия да върне многочислените културни обекти и човешки остатъци, които се намират в немските музеи.
По време на немското колониално ръководство от територията на модерна Танзания са изнесени доста черепи и кости, огромна част от които са на жертвите на въстанието Маджи-Маджи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР