В началото на годината министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се

...
В началото на годината министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се
Коментари Харесай

Великобритания иска съдружие с ЕС за сигурност и отбрана

В началото на годината министър-председателят на Англия Тереза Мей се опитваше да употребява въпроса за сигурността и допустима кооперация сред страната и Европейски Съюз като метод да понижи сметката за Brexit.

Още по тематиката
Бизнес вложенията във Англия са в застой

Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие е повишен единствено с 0.3% спрямо предходното
26 авг 2017
Англия не желае граница с Ирландия след Brexit
16 авг 2017
Англия желае по-мек Brexit в комерсиалните връзки

Правителството с проект за временен интервал и присъединяване в митническия съюз, Европейска комисия не е изцяло съгласна
15 авг 2017

Англия ще се опита да подписа договорка с Европейски Съюз, предлагайки да продължи присъединяване си в отбранителните органи на съюза. В подмяна от Острова се надяват на преференциални бъдещи търговски връзки. Страната се пробва да употребява всички свои преимущества в сферите на защитата, сигурността и помощите за трети страни, с цел да понижи цената на Brexit.

Предложението показва концепцията за двустранно партньорство за " споделена битка против тероризма и проведената престъпност ". Англия ще продължи да дава скъпа информация на Европейски Съюз, както и да взе участие в общи военни задачи. Страната дава обещание, че няма да отделя посолствата си от тези на Европейски Съюз.

С излизането на плана обаче се появиха отзиви, че Англия се пробва да изнудва Европейски Съюз за по-добра икономическа договорка след Brexit. Министърът на защитата Майкъл Фалън споделя за Би Би Си, че " това не е изнудване, не е и тактика за преговаряне ", допълвайки по какъв начин квалифицираният от държавното управление проектозакон е отговор на " всички упования за бъдещето партньорство след Brexit ".

Заедно и след Brexit

Публикацията предлага надълбоко съдружие сред двете страни за " равен преход " след Brexit, като се приказва за авансово подписан контракт, който да затвърди досегашното статукво. По въпроса с защитата Англия желае да взе участие и възнамерява европейските военни задачи. Страната държи да продължи участието си в отбранителните стратегии на съюза, измежду които и Европейския фонд за защита. Освен по-добри условия за Англия към развода ѝ с Европейски Съюз Островът се пробва да задържи позициите си на международните пазари за защита. Кралството е измежду най-големите вложители в отбранителни стратегии, само че постоянно е отделяло повече средства за НАТО, в сравнение с за Европейски Съюз.

Освен това прокетозаконът планува обмяната на секретна информация и съвещателен личен състав в страни, където Европейски Съюз или Обединеното кралство нямат задоволително налични запаси. В документа е включено и желанието на Англия да продължи да получава достъп до базата данни на Шенген за търсени лица и хора в неопределеност.

Англия няма да се подчинява на Европейския съд, само че желае да съблюдава някои от настоящите закони. Възможно е оставането на страната в Europol. Публикацията обръща внимание на взаимоотношенията при следствие на закононарушения, които кралството желае да продължи. Брекзит министърът Дейвид Дейвис изяснява, че Англия желае да реализира ново съглашение сред двете страни, което не наподобява на никое друго, поддържано от Европейски Съюз с други нечленки, с цел да " продължим да предотвратяваме закани отвън границите ".

Проектът е опит на кралството да " задълбочи " съдружието с Европейски Съюз и след Брекзит през март 2019 година Тази стъпка обаче се разграничава доста от речта на премиера Тереза Мей през февруари, когато тя употребява въпроса за сигурността като разменна монета.

Brexit проблеми

Преговорите към развода сред Англия и Европейски Съюз се забавят, тъй като двете страни не могат да се съгласят за цената на Brexit. Очаква се Тереза Мей да разяснява тематиката при идната си тирада във Флоренция в петък. Възможно е Мей да одобри временен интервал от две години, в който Островът да продължи да заплаща на Европейски Съюз.

Слуховете провокираха реакция от външния министър Борис Джонсън, който е измежду най-големите последователи на Brexit. Министърът споделя, че не е склонен с метода, по който Тереза Мей води договарянията до този миг, и не изключва опцията да напусне поста си, представен от Bloomberg. Напрежението в кабинета на Мей обаче може да ескалира в най-неподходящия миг, преди договарянията с Европейски Съюз да бъдат приключени. Мей още веднъж ще приказва пред 26-имата водачи Премиерът Тереза Мей ще произнесе в петък в италианския град Флоренция тирада, с която да показа визията си за бъдещите връзки с Европейски Съюз, и ще опита да запълни вакуума, създаващ се поради отсъствието на съответни резултати в договарянията, заяви Rеuters. Освен това тя ще опита да овладее растящото разединение в партията ѝ и да затвърди лидерските си позиции. Външният министър Борис Джонсън показа визията си за това по какъв начин би трябвало да се състои Brexit и тя е предизвикателство към нейния по-предпазлив метод, само че също по този начин проява за продължаващи разногласия в партията и сред министрите.

Мей е избрала Флоренция, с цел да се обърне непосредствено към водачите на останалите 26 страни от Европейски Съюз. За подготовката е имало подробна презентация на адвокати, заемаща 23 страници, траяла два часа и половина. Това се възприема по-скоро като уязвимост на работата на министрите и е считано за признак, че в Лондон продължава да няма общоприета визия за Brexit
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР